Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Odenwald-Bergstrasse

Drakendoder Siegfried uit het Nibelungenlied werd tijdens een jachtpartij in het Odenwald door Hagen van Tronje vermoord. Hoewel er natuurlijk geen exacte plaats is - dat gaat zo in legendes - had Hagen er ongetwijfeld een mooie locatie voor gevonden, want die zijn er vele.

 

Het Odenwald is een heuvelachtig landschap waar de rivieren de Main en de Neckar doorheen stromen. Tegen de hellingen liggen niet alleen bossen, maar ook weiden en wijngaarden. De Bergstraße is de ketting van pittoreske steden en dorpjes tussen Darmstadt en Heidelberg. In de dalen liggen fleurige dorpjes die hun kleur mede te danken hebben aan de enorme hoeveelheden bloembakken. Stop onderweg zeker in Michelstadt. Een gezellig toeristisch dorpje met aan de markt het mooiste vakwerkhuis van Duitsland: het laatgotische raadhuis uit 1484.

Vier wandelingen met een eigen sfeer

De Odenwald-Bergstraße is een ideaal wandelgebied. Meer dan 10.000 km aan wandelpaden doorkruisen het gebied. De Odenwald-Schmetterlingroute bestaat uit vier afzonderlijke wandelingen met elk een eigen sfeer. De Alemannenweg loopt over de bergtoppen langs de kastelen en burchten die daar staan. De Frankenweg wisselt bossen af met wijngaarden. Historische plaatsjes liggen aan de Burgundenweg. Tenslotte voert de Badener weg langs de tuinen van Eulbach en de grote druipsteengrot bij Eberstadt. De Burgenweg is wellicht de mooiste wandelroute in de regio. De 84 km lange route loopt langs vrijwel alle burchten en kastelen. De route begint even ten zuiden van Darmstadt bij Eberstadt.

Klimmen en klauteren over rotsblokken

Spectaculair is de helling ten noorden van Lautertal-Rechenbach die bezaaid ligt met rotsblokken en grote stenen. Makkelijk wandelen is het hier niet, maar de kinderen zullen de grootste lol hebben met beklimmen van de rotsen. Leuk en lekker is het 7 km lange wijnpad 'Erlebnispfad Wein und Stein’ bij Heppenheim met informatie over de wijnbouw, de druivensoorten, maar ook de geologie, de flora en de fauna van het gebied.

 

Hoogtepunten van de regio

In de regio ligt het UNESCO GeoPark Groeve Messel. Dit is een gebied waar interessante archeologische vondsten zijn gedaan zoals de overblijfselen van het oerpaard Hyracotherium.  Groeve Messel ligt bij het oudste stadje van de regio: Zwingenberg. De markt van Zwingenberg is een absolute Anton Pieck-ervaring met vakwerkhuizen die na de enorme brand van 1693 gebouwd zijn. Hoog uitkijkend over de Neckar ligt het mooie Schloß Zwingenberg. Achter het kasteel ligt een diepe vallei, de Wolfsschlucht, waar het heerlijk wandelen is en waar Carl Maria von Weber zijn opera Der Freischütz over schreef.

 

Wie zelf een burcht wil bezitten moet eventjes doorbijten

De burcht Frankenstein gaat er graag prat op de inspiratie te vormen van het beroemde boek over het monster. Zeker is dat niet, hoewel er in de 17e eeuw wel een alchemist op het kasteel woonde en het best goed voor te stellen is dat er zich tussen de donkere torens van kasteel van alles afspeelde dat niet in de haak was. Wie graag een kasteel in Odenwald wil bezitten moet naar de burcht Breuberg. Al eeuwenlang hangt er aan de deur van de burcht een ijzeren ring. Wie erin slaagt deze kapot te bijten is de volgende eigenaar van Breuberg.

Informatie

Odenwald

Odenwald-Regional-Gesellschaft (OREG) mbH

Marktplatz 1

D-64711 Erbach

 

T +94 (0)6062 94330

Internet

 

Bergstrasse

Tourismus Service Bergstrasse e.V.
Großer Markt 9
D-64646 Heppenheim

T +49 (0)6252 131170
E-mail
Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar het Odenwald te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Odenwald bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze