Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Nederrijn

De Nederrijn is het gedeelte van Duitsland vlak over de grens tussen Nijmegen en Roermond. Het gebied ten westen en ten oosten van de Rijn, rond de steden Wesel, Kleve en Krefeld. Een prettige regio om te zijn, met weiden, venen en heide en talloze riviertjes en beken, lanen met knotwilgen, watermolens en kastelen. Maar vooral een gebied met een indrukwekkende geschiedenis.

Meer dan Romeinse ruïnes

De Romeinen bouwden rond het jaar 100 een compleet nieuwe stad: Colonia Ulpia Traiana met een flink aantal legerplaatsen, gedenktekens en villas. Leuk is het om te fietsen langs de Via Romana, de Romeinse Limesweg die in de 1e eeuw is aangelegd om de legerplaatsen met elkaar te verbinden. Het eindpunt van de Via Romana is het archeologische park Xanten, de ruïnes van de stad Colonia Ulpia Traiana. Te zien is het rechthoekig aangelegde stratennet, de stadsmuur, het forum, diverse tempels en thermen en het amfitheater. Sommige gebouwen zijn helemaal gerenoveerd. In het park is ook het op de funderingen van de thermen gebouwde Römer Museum dat uitgebreid verteld over de Romeinse geschiedenis, de legioenen en de ondergang van Colonia Ulpia Traiana.

De Middeleeuwen en verder

Ook nadat de Romeinen vertrokken waren, gebeurde er van alles in Nederrijn. Steden ontstonden in de middeleeuwen, kastelen werden gebouwd. Interessant is bijvoorbeeld in Rees de Battenbergturm uit de 16e eeuw en het klooster Haus Aspel uit 1851. Helemaal van deze tijd is het Ökodorf am NiederRhein bij de stad Reurdt, waar ook het kasteel Leyenburg staat.


Centrum van moderne kunst

Het ligt niet voor de hand, maar deze historische regio is tegenwoordig juist bekend voor zijn musea met moderne kunst. In Bedburg-Hau ligt het op het oog onneembare Schloss Moyland uit 1307. Een massief en sterk ogend kasteel, omringd door water. Tegenwoordig is het een museum met interessante exposities van hedendaagse kunst. De vaste expositie omvat de privé verzameling van Frans Joseph en Hans van der Grinten, een collectie kunst, grafiek en beelden uit de laatste twee eeuwen. Josef Beuys neemt in de collectie een centrale rol in. Om het kasteel heen ligt een fantastische beeldentuin en een kruidentuin.

 

In de stad Kleve is het Museum Kurhaus Kleve, gevestigd in het voormalige kurhaus van de stad. Alleen de gebouwen en de omliggende parken met onder andere een terrasvorminge fonteinpartij zijn al een bezoek waard. De vaste collectie van het museum bestaat onder andere uit de grafiek-collectie van Robert Angerhausen en de nalatenschap van beeldhouwer Ewald Mataré. Tentoonstellingen richten zich vooral op hedendaagse kunst. Een derde museum dat een bezoek meer dan waard is, is Insel Hombroich, bestaande uit een parkachtig landschap met daarin verspreid diverse tentoonstellings- gebouwen.

Een paradijs voor fietsers

De Nederrijn is het beste te verkennen op de fiets. Het is niet nodig de eigen fiets mee te nemen, want er zijn meer dan 1000 huurfietsen. Ook is het mogelijk een fiets voor een enkele reis te huren: op een andere verhuurplek terug te brengen als waar hij gehuurd is. Voor meerdaagse reizen is er een bagageservice en natuurlijk zijn er diverse, goed omschreven en goed aangegeven routes.

Informatie

Niederrhein Tourismus GmbH
Willy-Brandt-Ring 13
D-41747 Viersen

T +49 (0)2162 817903
E-mail
Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar de Nederrijn te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar de Nederrijn bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze