Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Emsland: paradijs om te fietsen

Net over de grens en er toch even helemaal uit zijn. Dat is Emsland, het gebied in Duitsland dat aan de oostkant van de zeearm de Dollard ligt. Een gebied waar vooral fietsers en watersporters hun hart op kunnen halen, maar ook een paradijs voor smulpapen die dol zijn op verse garnalen. Het gebied is genoemd naar de rivier de Ems. Deze meandert rustig door zijn circa 4 km brede dal, langs dorpen en steden en door een afwisselend landschap met bossen, heide, duinen en weilanden. Een fijne bestemming voor een korte vakantie.

Uitgestrekte veengebieden

Het Emsland is vooral bekend als veengebied. In de regio, grenzend aan Drenthe ligt het fascinerende Inter-

nationale Natuurpark Bourtanger Moor-

Bargerveen. Een beschermd gebied met veenmoerassen en een weids veen-

landschap. Centraal in het gebied ligt in het plaatsje Geeste het Emsland Moormuseum. Een paradijs voor families met kinderen is het vakantiepark Schloss Dankern. Hier kunnen de kids ravotten, zwemmen en spelen, terwijl papa en mama rustig kunnen genieten.

 

Fietsparadijs

Emsland is vlak - het hoogste punt, de Windmühlenberg, is 99 meter boven zeeniveau - en dus uitermate geschikt voor fietsers. De regio is volledig ingesteld op fietstoerisme. Fietsen zijn overal te huur en de fietsroutes zijn duidelijk gemarkeerd. Fietstochten van meerdere dagen zijn comfortabel dankzij de Emsland-Koffer-Taxi die de bagage vervoert.
Er zijn flink wat fietsroutes uitgezet zoals de Emsland Route, de Geest-Radweg, de Küstenkanalradweg, de Emsfietsroute en de Hase-Ems tour. Deze laatste loopt door het landschap van de rivieren de Ems en de Hase. De route begint bij de bron van de Hase en vervolgt de Ems vanaf het punt waar de Hase in de Ems stroomt. Vanaf de fiets is het genieten van bossen, veengebieden en weilanden afgewisseld met gezellige dorpjes. Vooral het gebied rond de Hase is ronduit idyllisch te noemen. De United Countries Tour loopt gedeeltelijk door Duitsland en gedeeltelijk door Nederland. Ideaal startpunt voor wandel- en fietstochten is het romantische stadje Fürstenau.

Ideaal voor een kanotocht

Behalve fietsen is Emsland ook een heerlijk gebied voor watersporters. De rivieren in het gebied zijn ideaal voor lange kanotochten, in de meren is het lekker zwemmen of waterskiën. Op de Ems, het Dortmund-Ems-Kanaal und het Ems-Vechte-Kanaal worden rondvaarten aangeboden. Vlak en groen, dat doet onmiddellijk denken aan golf. Inderdaad zijn er in Emsland maar liefst drie goed uitgeruste 18-holes golfbanen: in Lingen, Papenburg en Haren.

Schilderachtige stadjes en veencultuur

De dorpen en steden in het Emsland bieden voor elk wat wils. De grootste stad van het gebied is Lingen, een vriendelijke plaats die vooral bekend staat om de gastvrijheid van haar inwoners. Kunst- en cultuurcentrum van de regio is de stad Meppen. In het meer dan 1000 jaar oude centrum worden regelmatig concerten en voorstellingen gegeven met het stadhuis (1408) en de Gymnasialkirche als decor. De oudste stad in het gebied, Haselünne, is prachtig gelegen in de bossen met daarbij een groot meer. Bezienswaardig in Haselünne is de gotische Hallenkirche, de Westerholtscher Burgmannshof en de talloze vakwerkhuizen. In het kasteel van Clemenswerth in Sögel is het Emsland-

museum gevestigd. Havenstad Papenburg met meer dan 40 kilometer aan kanalen, is een oude veenkolonie.

 

Informatie

Landkreis Emsland
Ordeniederung 1
D-49716 Meppen

T +49 (0)5931 440

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar het Eemslan te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Eemsland bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze