Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

De kerstmarkt van Essen. Verslag van Tina Reinders.

Kerst in Essen
Essen is een van de vele, bijna aan elkaar gegroeide steden in het Ruhrgebied. De stad is net iets minder bekend dan Düsseldorf of Dortmund, maar daardoor is de kerstmarkt echt Duits,  met nauwelijks Nederlandse toeristen. De Essense kerstmarkt speelt zich af rond twee pleinen: De WillyBrandtplatz ligt precies voor het treinstation, de Kennedyplatz is het centrum van de stad.  Uit de namen van de pleinen blijkt dat de stad na de tweede wereldoorlog gebouwd of herbouwd is. Eventuele oude gebouwen zijn toen niet in oude luister hersteld, het centrum is helemaal naoorlogs. Het voordeel daarvan is dat het winkelcentrum bestaat uit vrij nieuwe, comfortabele en grote winkels. Het nadeel is dat het even  iets langer duurt voor een goede kroeg gevonden is, maar dat lukt zeker wel. 

Bijzonder aan de kerstmarkt van Essen zijn de talloze prachtige lichtjes. Boven de markt op de Kennedyplatz hangt een heel netwerk van lampjes, maar ook alle bomen zijn mooi versierd. Iedere winkelstraat begint en eindigt met een groot lichtontwerp en ook in de straat hangt mooie feestverlichting. In december wordt de stad een ware lichtstad.

 

De kerstmarkt is zoals een kerstmarkt hoort te zijn. Ieder kraampje heeft een ander aanbod aan kerstversiering, lekkere warme wanten, sjaals of aardewerk. Opvallend in Essen zijn de vele kraampjes van edelsmeden met prachtige handgemaakte  zilveren sieraden.  Natuurlijk zijn er ook heel veel gezellige kraampjes met Glühwein en kraampjes met allerlei soorten worsten: curry wurst, Krakauer, Grillwurst, Bratwurst etc.. Essen claimt een internationale kerstmarkt te zijn en vooral op de markt voor het station zijn veel eetstandjes uit landen als Italië, Hongarije en Frankrijk. Om tussendoor even op te warmen, zit er een gezellige vestiging van Bar Celona op de Kennedyplatz. De warme chocomel met slagroom is hier heerlijk.

 

Even van de Kennedyplatz af, op de Flachsmarkt is een middeleeuwse markt. Hier zijn vooral veel natuurprodukten te vinden en de producten van een pottenbakkerij. Traditioneel gebakken brood, honing, biologische wijn, olijven en tal van andere producten worden aangeprezen door mensen in middeleeuwse kleding.
Eten is er natuurlijk meer dan voldoende op de kerstmarkt, maar ’s avonds voor vertrek even ergens zitten om op te warmen en iets te eten en te drinken is wel prettig. Net voorbij de middeleeuwse markt - links aanhouden - aan de Kopstadtplatz zit ‘Der Löwe’, een uitstekende Bierstube met traditionele Beierse kost. De echte Münchner weisswürste worden hier geserveerd, maar kiezen voor een Leberkäse met spiegelei en Kartoffelgürkensalat kan ook.

Praktisch

Er gaat geen directe trein vanuit Nederland naar Essen. Maar de ICE stopt wel in Duisburg en van daaruit is een andere trein met tien minuten in Essen. Met de auto is het een kleine twee uur rijden vanaf Utrecht. De A12 gewoon doorrijden tot de afslag A42. Nog een paar kilometer en dan de bordjes Essen-Zentrum volgen. Er zijn meer dan voldoende parkeergarages in het centrum van de stad. De meest centrale is parkeergarage Rathaus. Deze kost maximaal € 12 per dag, voor een middag en een avond waren wij € 7 kwijt. Om ’s avonds de stad weer uit te rijden is navigatie handiger dan de borden volgen.

 

 

Zin gekregen om naar de kerstmarkt van Essen te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar de kerstmarkt van Essen bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 

Meer reizen naar Duitse kerstmarkten

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze