Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Sauerland Wanderdörfer: wandelen rondom de mooiste plaatsen in het Sauerland

Ze bestaan nog steeds, die heel bijzondere plekjes, die uitzichten waarbij de adem stokt. Die speciale plekken en momenten die tot de verbeelding spreken en verlangens wekken. Waar? In de wandeldorpen in het Sauerland. De wandeldorpjes in het Sauerland is de eerste wandelregio in Duitsland met het keurmerk Qualitätsregion Wanderbares Deutschland. Met hun aanbod aan kwalitatief hoogstaande wandelroutes, dienstverlening, horeca en activiteiten zijn zij helemaal ingesteld op wandelaars. Zij bieden de gasten een uitstekend pakket om een onvergetelijke en onbekommerde vakantie te beleven. Voor iedere bezoeker is het een persoonlijke overweging welke ervaringen het beste passen. Maar één ding weten we zeker: u zult zich thuis voelen in de wandeldorpjes in het Sauerland.

 

Medebach

De hoogste toppen van Westfalen, de Kahler Asten en Langenberg, verrijzen in het westen als een bolwerk tegen de naderende wolken. In de luwte van de toppen geldt de Medebacher Bucht niet alleen voor de wandeldorpjes in het Sauerland als het warmste en droogste hoekje, maar zelfs voor het hele Sauerland. De Medebacher Bergweg, met een lengte van 66 km, belooft heerlijke uitzichten op de Medebacher Bucht met zijn glooiende weilanden, boomgroepen en de bergsilhouetten aan de horizon. Rondom het vakwerkdorpje Düdinghausen zijn er zelfs verrassende geologische vondsten gedaan.

 

Winterberg en Hallenberg

Op geen andere plek in het Sauerland staan er op zo'n kleine oppervlakte zoveel hoge uitzichttorens als in Winterberg en Hallenberg. De Winterberger Hochtour en de Hochsauerland-Kammweg zijn ideale routes om over steile berghellingen te wandelen. Onderweg schitterende uitzichtpunten en berghutten waar je ook een hapje kunt eten.  Hoewel in Winterberg mensen op de bobsleebaan, in het skigebied of op de mountainbikeroutes graag hun grenzen verleggen, kunnen de bezoekers die gewoon willen genieten zich verheugen op de rust en weidsheid van het landschap.

 

Lennestadt en Kirchhundem

De omgeving rond Lennestadt en Kirchhundem heeft ongerepte, oeroude bossen te bieden. Zo ver als het oog reikt, wordt het landschap gekenmerkt door bossen, kruiden en bremstruiken en ongeëvenaarde uitzichten waarvan de bezoekers met name op het Veischeder-zonnepad kunnen genieten. De glooiende silhouetten die tot aan de horizon met bos zijn bedekt, typeren het landschap rond de dorpjes Lennestadt en Kirchhundem. In het midden van dit alles ligt het nieuw ingerichte TalVital, het kuurpark van Saalhausen, een dorpje dat typisch is voor het Sauerland en dat uitnodigt om van de rust te genieten.

 

Schmallenberg en Eslohe

De gemeenten Schmallenberg en Eslohe worden gekenmerkt door schilderachtige vakwerkdorpjes die zijn ingebed in het heuvelachtige landschap. Vanaf de Sauerland-Höhenflug heeft de wandelaar uitzicht op plaatsen die iedereen met belangstelling voor de tradities, cultuur en levenswijze in het Sauerland. Dorpse structuren en gemeenschap worden gezien als de grootste kracht van de meer dan 120 dorpen in de regio.

 

Olsberg en Brilon

Brilon is niet alleen het beginpunt van de Rothaarsteig, maar ook van de Briloner Kammweg. Vanaf beide routes zijn de Bruchhauser Steine, een van de meest markante rotsformaties in het Sauerland, al van verre te zien. Minder spectaculair, maar niet minder belangrijk is het water dat ontspringt uit ontelbare bronnen op de beboste hellingen rond Olsberg. Water is ook het meest markante element op de Kneippwanderweg-Olsberg. Wie dieper in de mystiek van het bos wil duiken, gaat op pad op de Sauerland-Waldroute die ook door Olsberg en Brilon loopt.

 

Willingen

De bergen rond Willingen zijn niet bijzonder hoog. Tijdens een wandeltocht over de Uplandsteig komt de wandelaar door open heidelandschappen boven op de bergtoppen die sinds de Middeleeuwen bepalend zijn voor het landschap. Ettelsberg – Neuer Hagen – Kahler Pön, een landschap op de bergtoppen dat door mensenhand is gemaakt en dat tegenwoordig streng wordt beschermd. Vanuit Willingen start de route naar de Berg – Heide-Welten comfortabel met een moderne cabinelift naar de Hochheide-toren op de Ettelsberg.

 

Diemelsee

De Diemelsee is een recreatie-waterparadijs. Op geen andere plek in het Sauerland kan de wandelaar vanaf natuurlijke rotsen zo steil neerkijken op een meer. De plaatsen aan het meer zijn te bereiken via een mooie tocht over de Diemelsteig. Schoon en fris water. Alleen al bij het zien ervan komen de hersenen in de vakantiemodus. Geen wonder dat op warme dagen veel mensen uit het Sauerland en vakantiegangers hun vrije tijd aan de Diemelsee doorbrengen.

 

 

 

Informatie

Sauerland Wanderdörfer

c/o Sauerland Tourismus e.V.

Johannes-Hummel-Weg 1

57392 Schmallenberg

T +49 (0)2974 202190

www.sauerland-wanderdoerfer.de/nl/

Heeft u nog een vraag? Stuur een mail aan info@sauerland.com

 

Bestel hier het handige gidsje (Duitstalig) met wandeltips en wandelkaarten.


Foto achtergrond: Kahle Pön © Klaus Peter Kappest

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze