Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Veelzijdige fietsroutes in het Paderborner Land

De beste manier om het Paderborner Land te ontdekken is op de fiets. Er zijn weinig andere regio´s in Duitsland die zo´n uitstekend netwerk van fietsroutes heeft ontwikkeld, dat ook nog alle bezienswaardigheden met elkaar verbindt. De streek heeft meer dan 1000 km aan gemarkeerde fietspaden. Meer dan 70 fietstochten zijn beschikbaar. Talrijke fietstochten verbinden 2 of 3 plaatsen die dicht bij elkaar liggen.  Vooral gezinnen met kinderen geven de voorkeur aan de vlakke fietspaden door het Delbrücker Land en de 'Sennegemeinde' Hövelhof, aan de bronnen van rivier de Ems.

 

De fietsroute Paderborner Land Route verbindt alle bezienswaardigheden

Al vanaf de opening geldt de populaire Paderborner Land Route als de klassieke route, die over een afstand van 250 km de bezienswaardigheden van het Paderborner Land met elkaar verbindt. Al meerdere keren is de fietsroute door de ADFC (Duitse fietsersbond) onderscheiden met drie sterren voor kwaliteit. Langs de route liggen vrijwel alle toeristische pareltjes in de regio: Klooster Dalheim, de bronnen van de Ems, de dom van Paderborn, kasteel Neuhaus, de Wewelsburg en nog veel meer. Mensen die graag actief zijn en elke dat wat nieuws willen beleven kunnen dat uitstekend doen op de Paderborner Land Route.

 

De Senne-Route rondom Hövelhof

Populair is ook het Senne-Parcours, een tocht van 65 kilometer op kleine en rustige weggetjes rond 'Sennegemeinde' Hövelhof. Senne is de aanduiding voor het bijzondere landschap van deze streek: een gecombineerd heide- en veenlandschap). Twaalf zeer interessante ‘obstakels’ nodigen uit tot een korte stop. Een daarvan is het schapenbedrijf dat zogenaamde Heidschnucken (heideschapen) houdt en waar Renate Regier, de herder, biologisch vlees, schaapsvellen en honing te koop aanbiedt in de boerderijwinkel. In het voorjaar kunnen de bezoekers de nieuwe lammetjes in Renates kudde van duizend dieren bewonderen. Tot de andere stops horen ook de natuurbeschermingsgebieden Moosheide en Steinhorster Becken, het biologische centrum Paderborner Land en de Jugendstil kapel van het Salvator Kolleg, een educatieve instelling in Hövelhof. Met een beetje geluk krijgen de fietsers op hun tocht ook nog de halfwilde paarden te zien.

 

Bus met fietsaanhanger

Veel fietsroutes lopen over vlakke wegen, enkele hebben ook hellingen. Wie moe wordt, of maar een deel van een tocht wil maken, kan gebruik maken van een heel bijzondere service. De fietsbussen op de lijnen van de openbaar vervoersdienst Paderborn/Höxter stoppen van mei tot eind oktober, op zon- en feestdagen, bij haltes waar reizigers met fietsen kunnen opstappen. De fiets wordt op de aanhangwagen gezet.

 

Langeafstandsfietsroutes

Naast de regionale routes, zijn er ook nog een aantal langeafstandsfietsroutes die het Paderborner Land doorkruisen. De Römer-Lippe-Route verbindt Xanten met Detmold en de Euroroute-R1 fietsroute loopt zelfs van Calais naar St. Petersburg. De bekendste en meest populaire fietsroute die over de grenzen van de regio reikt, is de veel geprezen EmsRadweg. Deze route voert van de bronnen van de Ems bij Hövelhof via een gemakkelijk te rijden traject met weinig of geen hellingen over een afstand van 375 kilometer naar Emden, waar de rivier uitmondt in de Noordzee.

Meer informatie over fietsen in het Paderborner Land.

 

 

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze