Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Potsdam

Potsdam is een van de aantrekkelijkste steden van Duitsland. Het is met iets meer dan 150.000 inwoners de grootste stad van de deelstaat Brandenburg. Potsdam grenst in het noordoosten direct aan Berlijn. De stad is vooral beroemd vanwege de culturele erfenis als voormalige Pruisische residentie met zijn vele kastelen en parken. Het complete cultuurlandschap werd in 1990 UNESCO-werelderfgoed. Inmiddels heeft de stad zich als kenniscentrum ontwikkeld. Zo´n 15% van alle inwoners zijn studenten aan een van de 3 hogescholen of 30 onderzoekscentra.

 

Park Sanssouci: het Pruisische Versailles

Zonder de verlichte vorst Frederik II de Grote en zijn liefde voor beeldende kunst en literatuur, was Potsdam maar een doorsnee stad geweest. Hij gaf de gerenommeerde Pruisische tuinarchitect Peter Joseph Lenné de opdracht een bijna 300 ha groot park te ontwerpen. De opdracht van de vorst was hier een plek te creëren waar hij zijn zorgen kon vergeten (Sanssouci = zonder zorgen). De verschillende gebouwen werden tussen 1744 en 1880 gebouwd. Een visueel hoogtepunt vormt een wandeling vanuit het park, via de trap, van terras naar terras, naar het elegante rococopaleis Schloss Sanssouci.

 

In het Neue Palais (nieuwe paleis) komt de wens van Frederik de Grote een bouwwerk neer te zetten waarin de macht van Pruisen zichtbaar is tot uitdrukking. De grote overvloed en rijkdom aan materialen, decoraties en kunst in de 400 kamers zijn het resultaat. Andere hoogtepunten in het park zijn het neoclassisistische Schloss Charlottenhof, de Römische Bäder en de oranjerie.

 

Een Hollander in Potsdam

Het Holländische Viertel ligt midden in de stad en dankt zijn naam aan de stadsuitbreiding in de 18de eeuw onder leiding van de Nederlandse bouwmeester Johann Boumann. De Nederlanders waren destijds dé specialisten als het ging om het droogleggen van moerassig land. De wijk met zijn 134 huizen van rode baksteen, afgewerkt met pleister, was tijdens de DDR-tijd in verval geraakt en is na de val van de Muur, ook met financiële ondersteuning van het Nederlandse koningshuis, gerestaureerd. Met zijn win-

keltjes, galerieën, cafeetjes en restau-

rants is het tegenwoordig een geliefde plek voor inwoners en toeristen. In april wordt in deze wijk het Tulpenfest, in december  wordt Sinterklaas, een soort Nederlandse kerstmarkt, gevierd. De Russische kolonie Alexandrowka met haar met houtsnijwerk versierde huisjes lijkt als coulisse voor Russische sprookjes te zijn gebouwd.

 

Brat Pitt en Tom Cruise zijn er kind aan huis

De beroemde voormalige UFA-Filmstudio Babelsberg is nog altijd een van de belangrijkste centra voor film- en televisieproducties in Europa. Vanwege de goede technische mogelijkheden worden hier steeds meer internationale filmproducties gedraaid. Op het terrein bevindt zich ook het Filmpark Babelsberg, een attractiepark met stuntshows en verschillende coulissen van bekende films en televisieseries.

 

Informatie

Potsdam Tourismus Service
Am Neuen Markt 1
D-14467 Potsdam

T +49 (0)331 27558899

E-Mail

Internet

Kaart

 

 

 

Zin gekregen om naar Potsdam te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Potsdam bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze