Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Heidelberg

Het beeld van de universiteitsstad aan de Neckar wordt vooral bepaald door de 25.000 studenten en de talrijke toeristen uit Japan en Amerika. Heidelberg is voor deze toeristen het het summum van ‘het oude Europa’. De stad was vanaf de 14de eeuw het politieke machtscentrum van de keurvorsten van de Pfalz. Keurvorst Ruprecht I stichtte hier in 1386 de eerste universiteit op Duits grondgebied. De middeleeuwse stad en het kasteel werden aan het einde van de 17de eeuw door de Franse troepen verwoest. Hoewel de stad nooit meer in zijn oude luister werd hersteld, oefent de combinatie tussen romantische kasteelruïne en pittoresk historisch centrum een grote aantrekkingskracht op toeristen uit.

 

Graven en vorsten

Het kasteel van Heidelberg torent hoog boven de oude binnenstad uit en werd tussen de 13de en de 17de eeuw telkens uitgebreid en aan de eisen van de tijd aangepast. De residentie van de paltsgraven – later keurvorsten van het Huis Wittelsbach – gold voor zijn verwoesting als een van de mooiste kastelen in renaissancestijl. Het oudste deel is de gotische Ruprechtsbouw. De Friedrichsbau is een van de laatst aangebouwde delen. In de Ottheinrichsbau is tegenwoordig het Deutsche Apothekermuseum ondergebracht.

Stad der wetenschap

De Alte Brücke over de Neckar is al meer dan 2 eeuwen oud en overbrugt met zijn 9 bogen de brede rivier. Vanaf de overkant, vanaf de Philosophenweg op de Heiligenberg, heeft u het mooiste uitzicht over de stad. Barok is de overheersende bouwstijl in de historische binnenstad: de Jesuitenkirche en de Alte Universität zijn hiervan prachtige voorbeelden. Gebouwen die de verwoesting hebben overleefd zijn de gotische Heiliggeistkirche, de universiteitskerk die tevens de oudste kerk van de stad is, en het Haus zum Ritter, dat in 1592 voor een rijke textielhandelaar in de destijds populaire Duits maniëristische stijl werd gebouwd. Het Kurpfälzisches Museum herbergt de enorme kunstcollectie van de Franse Graaf de Graimberg, met objecten die betrekking hebben op het kasteel van Heidelberg en het graafschap van de Pfalz. Sinds 1879 is de collectie in het bezit van stad.

Informatie

Heidelberg Marketing GmbH
Ziegelhäuser Landstraße 3
D-69120 Heidelberg

T +49 (0)6221-58 40200

 

E-Mail

Internet

Kaart

 

 

Zin gekregen om naar Heidelberg te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Heidelberg bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze
In het centrum van Heidelberg is een milieusticker verplicht.