Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Het Zwarte Woud

Zijn duistere naam dankt het Zwarte Woud aan de ontelbare donkergroene naaldbomen op de bergruggen. Het vakantiegebied ligt in het uiterste zuidwesten van Duitsland, tussen Karlsruhe en Basel. In het westen en zuiden wordt het gebied begrensd door de Rijn. Het Zwarte Woud is een van de meest pittoreske en gastvrije streken van Duitsland. Bosbouw, houtverwerkende industrie en ambachtelijke houtbewerking waren eeuwenlang de belangrijkste inkomstenbronnen. De 50 meter lange boomstammen werden vroeger over de Rijn, met de stroom mee, naar Nederland 'gestuurd' voor de scheepsbouw. Deze boomstammen werden in de volksmond dan ook 'Holländer' genoemd.

 

Grote contrasten

Het noordelijk deel van het Zwarte Woud wordt gekenmerkt door het grote contrast tussen de naaldbossen enerzijds en de wijnbergen en boomgaarden ten zuiden van Baden-Baden anderzijds. In het centrale gedeelte van het Zwarte Woud zijn naast bossen ook weides en akkers te vinden. In het Hochschwarzwald rondom de Feldberg (1493 m) heeft u het gevoel in de Alpen te zijn. Het zuidelijke Zwarte Woud is vanwege de zuivere lucht zeer geschikt voor een heilzame vakantie in een van de kuuroorden. De Titisee en de Schluchsee zijn meren met veel watersportmogelijkheden. De grote hoogteverschillen zijn ideaal voor deltavliegen en hanggliding.

 

Voor iedereen die niet stil kan zitten

In het Zwarte Woud is maar liefst 24.000 kilometer wandelpaden uitgezet. Sportief of relaxed, over ruige bergtoppen of tussen lieflijke wijnbergen: elke wandelaar vindt iets wat bij hem past. 16 langeafstandsroutes doorkruisen het gebied. De bekendste zijn de Westweg en de Schluchtensteig, die 7 ravijnen met elkaar verbindt. Daarnaast heeft elke regio zijn eigen thematische routes uitgezet. Aan kwaliteit wordt veel waarde gehecht. De sportieve mountainbiker kan in het Bike Crossing Schwarzwald zijn hart ophalen. Over een afstand van 450 km zijn tussen Pforzheim en Bad Säckingen zo´n 16.000 m aan stijgingen en afdalingen af te leggen! Voor iedereen die liever dagtochten vanuit een plek maakt is Bad Peterstal-Griesbach een goede keuze.
De bekendste wintersportgebieden liggen rondom Feldberg, Todtnau en in Hinterzarten. In het noorden liggen de meeste skigebieden langs de Schwarzwaldhochstraße en rondom Kaltenbronn.

 

'Duitslands mooiste streek voor genieters'

Met dezeslogan onderstreept het Zwarte Woud dat het de liefhebber van lekker eten en drinken veel te bieden heeft. Bij de namen Schwarzwälder Kirschtorte en Schwarzwälder Schinken loopt het water al in de mond. Er is geen enkele streek in Duitsland waar u de kookkunsten van zoveel topkoks kunt proeven. De hoogste Michelinsterrendichtheid heeft Baiersbronn: maar liefst 2 van de 3 sterrenrestaurants zijn met 3 sterren beloond!

 

Ook de regionale keuken mag er zijn

In bijnaelk dorpsrestaurant krijgt u heerlijke Bädische of Schwäbische specialiteiten voorgeschoteld. De Vesper is een stevige maaltijd met donker brood en worst, ham en forel. Bij de maaltijd drinkt u natuurlijk een mooie Badische wijn. De diversiteit aan smaken is bijzonder groot. Na de maaltijd is het gebruikelijk om een 'Wässerli', een vruchtenbrandewijn, te nuttigen. Met zijn 14.000 distilleerderijen is er overal wel een lokale specialiteit die u geproefd moet hebben.

 

Informatie

Schwarzwald Tourismus GmbH

Habsburger Str. 132

D-79104 Freiburg

 

T +49 (0)761 896460

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar het Zwarte Woud te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Zwarte Woud bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.


 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze