Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Westerwald

Het Westerwald is een bebost heuvelgebied dat grotendeels in Noordrijn-Westfalen ligt. Het gebied heeft nauwe banden met Nederland omdat hier de ruïnes van kasteel Dillenburg staan waar ons Koningshuis vandaan komt. Het is een gebied voor ontspannen wandelingen, educatieve gezinsvakanties aan het water en bezoekjes aan idyllische dorpjes.

 

De Oranje-Nassaus van Dillenburg

Willem van Oranje werd in 1533 in het slot Dillenburg geboren en van hieruit leidde hij de tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden. Van het oorspronkelijke kasteel is niet zo veel meer over, maar toch is er in het gezellig plaatsje nog genoeg te zien. In het stadje zijn vier musea: de Willemstoren met het Oranje-Nassaumuseum, Villa Grün met de industriële geschiedenis van het gebied, de verdedigingswerken: de kazematten met ondergrondse gangen en het kasteelpark met de ruïnes van het kasteel Dillenburg en het monument voor Willem van Oranje. Interessant is ook de stadskerk waar veel leden van het vorstenhuis Nassau begraven liggen.

Romeinen, Kelten en sprookjesfiguren

Limburg an der Lahn is een prachtstadje met veel barokke vakwerkhuizen. Het heeft een grote Domkerk in Romaanse stijl aangevuld met wat gotiek. Maar het is vooral een prima uitvalsbasis voor tochten langs of op de Lahn: vooral fietsen en kano’s zijn hier de ideale vervoermiddelen, hoewel wandelen natuurlijk ook mogelijk is. Onderweg zijn de sporen van de Kelten, de Romeinen en de sprookjesfiguren van Grimm te traceren.

 

Langs de pottenbakkerijen in het Kannenbäckerland

Het Westerwald ligt op een van de rijkste leemlagen van Europa. Dat hadden de Romeinen al in de gaten en zij vestigden bij Hühr-Grenzhausen en Ransbach-Baumbach een aantal werkplaatsen waar aardewerk gemaakt werd. Nog steeds zijn er in deze regio, het Kannen- bäckerland, veel pottenbakkerijen en keramiekfabrieken. In Hühr-Grenz- hausen geeft het keramiekmuseum meer informatie.

 

Touren voor motormuizen

Het Westerwald is zeer gastvrij voor motorrijders. De regio heeft maar liefst vijf tourritten uitgezet. De langste van de vijf begint in Hachenberg en maakt een rondje van 168 km onder andere langs de Marienstatt abdij en het Kannenbäckerland. De mooiste is wellicht de Bad Marienbergroute door het Hohen Westerwald en langs de Wiesensee.

 

Wandelen

De glooiende heuvels en de kabbelende riviertjes van het Westerwald nodigen uit tot ontspannen wandelingen. De grote wandelroute in dit gebied is de 235 km lange Westerwaldsteig. De route komt onder andere langs de Holzbachkloof, klooster Marienthal en kasteel Herbonn boven de Dill. De Westerwaldsteig kruist de wandelroute Rothaarsteig bij de Fuchskaute, het hoogste punt van het Westerwald met een bergrestaurant midden in het beschermde natuurgebied Hoher Westerwald.

Een korte wandelroute voor één dag is de Klosterweg. De route van de St. Kastorkapel in Rengsdorf naar de Mariahemelvaartkerk in Waldbreitbach volgt 17 km lang een ruisende beek en komt langs het Marienhaus klooster. Een kort, maar spannend wandelpad loopt door het natuurpark Holzbachschlucht een gebied met rotswanden en basaltblokken. De kloof is 1 km lang en 30 m diep.

 

Gezinsvakantie aan het water

Ideaal voor gezinnen is vooral het zuidelijke gedeelte van het Westerwald. Hier liggen diverse meren met ligweiden op de oevers. Vooral de Wiesensee heeft erg veel watersportmoge- lijkheden. Er is een zeilbotenverhuur, windsurfclub, waterfietsenverhuur en ook is het mogelijk om met een vlot het meer op te gaan.

 

Informatie

Westerwald Touristik Service

Kirchstrasse 48a

D-56410 Montabaur

 

T +49 (0)2602 30010

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar het Westerwald te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Westerwald bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze