Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Tübingen. De kleine grote stad

De mooie universiteitsstad Tübingen am Neckar ligt midden in de deelstaat Baden-Würtemberg. De stad heeft het predicaat 'leefbaarste stad van Duitsland' gekregen. Het is een stad van dichters en denkers waar al meer dan 530 jaar universitair onderwijs wordt gegeven en wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het huidige Tübingen telt 90.000 inwoners en 28.000 studenten. Tübingen is een bruisende, culturele stad en een modern centrum voor wetenschap dat wereldwijd aan de top staat.

 

 

Een stad met flair

vergroten

Gezellige avonden in het centrum van Tübingen
Foto Barbara Honner
© Verkehrsverein Tübingen

Het historische centrum van Tübingen is bijna geheel bewaard gebleven. De flair van het  prachtige middeleeuwse stadscentrum gaat samen met de bonte bedrijvigheid en het levensgevoel van een studentenstad. Kronkelige straatjes met kinderkopjes, smalle trapjes, statige vakwerkhuizen en zonnige pleinen met terrasjes, traditionele wijncafés en gezellige studentenkroegen, aantrekkelijke winkels, goede restaurants en gezellige hotels nodigen uit tot een langer verblijf. Het middelpunt van de oude stadskern is het historische marktplein, dat met zijn indrukwekkende raadhuis uit de 14de - 15de eeuw het pronkstuk van Tübingen is.

  

Wat mag je niet missen in Tübingen?

De Hölderlintoren. Het schilderachtige stadsgezicht langs de Neckar met de beroemde gele Hölderlintoren is de bekendste en meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Tübingen. De beroemde dichter Friederich Hölderlin woonde en werkte er 36 jaar. In de toren is nu een museum gevestigd.
Varen met een vlet. Geniet van de romantische coulisse van de stad tijdens een boottocht langs de weelderige groene oevers van de Neckar. Ongetwijfeld een van de mooiste herinneringen die men aan Tübingen overhoudt. Mei t/m september dagelijks 13.00 uur, za. ook 17 uur
Slot en museum Hohentübingen. In het imposante Renaissance Schloss Hohentübingen is nu het archeologisch museum gevestigd. De vaste collectie bevat o.a. een mammoet en venusbeeldje die als oudste kunstwerken ter wereld gelden.
Klooster en slot Bebenhausen. In het klooster- en kasteelmuseum zijn de middeleeuwse retraiteruimtes, de inrichting van het historische jachtslot en de keuken van het slot uit 1915-16 te bezichtigen.
Begeleide stadswandeling. Van april t/m oktober: dagelijkse rondleiding om 14.30 uur. Op zaterdag ook om 11 uur. Van oktober t/m april: zaterdag- en zon- en feestdagen 14.30 uur. Start: Touristinformation an der Neckarbrücke.


Highlights in Tübingen 2022

  • 16 juni 2022: Tübinger Vletwedstrijd | Het leukste en wildste spektakel van Tübingen op de Neckar. Aan de ludieke wedstrijd doen zo´n 50 vletten mee.
  • 14 t/m 18 september 2022: Umbrisch – Provençaalse markt | De stad wordt 4 dagen lang omgetoverd in een mediterrane markt, waar het naar lavendel, zeep, ham en kaas ruikt.
  • 15 t/m 23 oktober 2022: Tübinger Jazz & Klassiek dagen | Bekende artiesten, bevlogen amateurs en niet in de laatste plaats het aanstormend talent van Tübingen spelen op gebruikelijke en ongebruikelijke plekken.
  • 29 november - 4 december 2022: chocolMARKT | vanwege Corona vindt het jaarlijkse chocoART festival dit jaar in het klein plaats onder de naam chocoZEIT.
  • 09 t/m 11 december 2022: Tübinger Kerstmarkt | Honderden sfeervol versierde kerstkraampjes staan tegen de achtergrond van de historische vakwerkstad. Een van de meest sfeervolle kerstmarkten van Zuid-Duitsland

Handig om te weten

Stadswandeling historisch stadcentrum met gids
April t/m oktober: dagelijks 14.30 uur + za. om 11 uur. | November t/m maart: za, zo en feestdagen: 14.30 uur
Tijdens een stadswandeling van zo´n 1 ½ uur hoort u veel interessante en amusante dingen over heden en verleden, over belangrijke bouwwerken en beroemde persoonlijkheden.
Kosten: volwassenen € 10,00; gereduceerd tarief € 7,00.

Rondleidingen voor groepen
Voor groepen, kan een klassieke stadswandeling ook als speciale groepswandeling in 18 talen geboekt worden, ook in het Nederlands. Ons uitgebreide aanbod aan rondleidingen, ook met een vlet kunt u hier downloaden.

De Neckarcamping in Tübingen
De gemoderniseerde 3 sterren camping ligt vlakbij de historische binnenstad van Tübingen en de universiteit aan de oever van de Neckar.
Adres: Rappenberghalde 61 | D-72070 Tübingen

T + 49 (0 )70 71 4 31 45 | www.neckarcamping.de | mail@neckarcamping.de
Openingstijden: 1 april - 30 oktober,

dagelijks 8 – 22 uur | middagpauze: 12:30 - 14:30 uur.

 

Wist u dat?

….Tübingen een van de jongste steden van Duitsland is? Hier wonen zo´n 28.000 studenten uit de hele wereld. Tübingen zelf heeft maar 90.000 inwoners, zodat de gemiddelde leeftijd bij ca. 40 jaar ligt. Geen wonder dat het levensgevoel dat de universiteitsstad uitstraalt erg internationaal en dynamisch is. De universiteit werd in 1477 gesticht en geldt als een van de oudste en meest gerenommeerde universiteiten van Europa. Al meer dan 500 jaar wordt hier onderzoek gedaan en onderwezen. Maar het lievelingsplekje van alle studenten sinds mensenheugnis bij mooi weer is de muur langs de Neckar, vanwaar uit je een goed uitzicht hebt op de vletten die langsvaren.

 

 

Informatie

Verkehrsverein Tübingen

Tourist & Ticket-Center

An der Neckarbrücke 1

D-72072 Tübingen

 

T + 49 (0) 70 71 91 36-0

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar Tübingen te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Tübingen bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 

Foto's: achtergrond: Neckarfront - Barbara Honner © Verkehrsverein Tübingen

De Hölderlintoren: Hölderlinturm im Sommer - Foto Barbara Honner © Verkehrsverein Tübingen

Varen met een vlet: Stocherkahnfahren auf dem Neckar - Foto Barbara Honner © Verkehrsverein Tübingen

Slot en museum Hohentübingen: Schlosshof Tübingen - Foto Barbara Honner © Verkehrsverein Tübingen

Klooster en slot Bebenhausen: © Verkehrsverein Tübingen

Begeleide stadswandeling: Stadtführung - Foto Herbert Schmid © Verkehrsverein Tübingen

Kastelen, een klooster en cultuur inTübingen: © Verkehrsverein Tübingen 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze
In het centrum van Tübingen is een milieusticker verplicht.