Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Trier: de oudste stad van Duitsland

Augusta Treverorum, gesticht in 16 v. Chr. was ooit de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en is genoemd naar het Keltische heiligdom Treviren. Tegenwoordig wordt de stad aan de Moezel kortweg Trier genoemd, maar dat het ooit een belangrijke stad was, is nog steeds te zien. Het bekendste monument van Trier is de Romeinse Porta Nigra, maar Trier is geen openlucht museum: door de eeuwen heen zijn er meer interessante gebouwen bijgekomen. De monumenten van Trier zijn opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Romeinse restanten

Het meest opvallende bouwwerk in Trier is de Porta Nigra, de noordelijke poort in de stadsmuur. De muur is gebouwd van zandsteen dat in de loop der eeuwen zwart is geworden. De kluizenaar Simeon liet zich in een muur van de poort inmetselen en ter nagedachtenis is naast de poort een kerk en later een klooster gebouwd. In het klooster zit nu het museum dat over de geschiedenis van Trier vertelt. De Kaiserthermen zijn minder volledig bewaard gebleven, maar de resterende muren zijn toch zeer indrukwekkend. Een honderd jaar later bouwde Keizer Trajanus de Barbarathermen. Ook hier zijn aardig wat restanten van bewaard gebleven. In het Romeinse Amfiteater is tegenwoordig in de zomer een toneelfestival.

Na de Romeinen en verder...

Uiteindelijk verjoegen de Germanen de Romeinen uit de stad en Trier ging een donkere periode tegemoet. Vanaf de 17e eeuw kwam er weer een stijgende lijn in. De Hauptmarkt uit die tijd is een gezellig stadsplein met heel veel terrasjes tegen een achtergrond van fraaie renaissance gevels en een 15e eeuwse feestzaal, de Steipe. De vroeg-Romaanse Dom van Trier op het andere plein beschikt over het kruisgewaad van Jezus. Prachtig zijn ook de gotische Liebfrauenkirche en de imposante Konstantinbasilika, die gebouwd is rond de vroegere troonzaal van de Romeinse keizer. Naast de basiliek staat het keurvorstelijk paleis, gebouwd in rococo stijl. Vooral de tuinen van het paleis zijn mooi ontworpen.

Meer recente naam en faam verwierf Trier met zijn beroemdste inwoner Karl Marx. In zijn geboortehuis is een permanente tentoonstelling over zijn leven en werk te zien.


Informatie

Tourist-Information Trier Stadt und Land e.V.

An der Porta Nigra

D-54290 Trier

T +49 (0)651 978080

E-mail

Internet

Kaart

Zin gekregen om naar Trier te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Trier bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze