Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Thüringer Wald

Het Thüringer Wald wordt ook wel het groene hart van Duitsland genoemd. Eigenlijk gaat het om twee bergketens, het Thüringer Wald en het Thüringer Schiefergebirge, die ongemerkt in elkaar overgaan. Het overgrote deel is bedekt met smaragdgroene bossen, vooral sparren, dennen en beuken. Het hoogste punt is de Großer Beerberg (982 m). Voor veel bezoekers is deze regio met zijn oude, idyllische dorpjes en stadjes te midden van de ongerepte natuur het Duitsland zoals ze zich dat voorgesteld hebben. Bij veel Nederlanders is nog onbekend dat het middelgebergte ook in de winter een attractief gebied is om met of zonder ski’s te ontdekken. Het bekendste skigebied ligt in Oberhof en heeft skischansen die aan de hoogste standaard voldoen. Vooral bij langlaufers is de streek erg in trek.

De Rennsteig: jong gebleven

Een van de bekendste en geliefdste wandelpaden is de Rennsteig. De 160 km lange route verloopt over de kam van het Thüringer Wald en voert over de hoogste bergtoppen, zoals de Große Inselberg (916 m), vanwaar u een fantastisch uitzicht over het hele gebied heeft. Dit pad diende in de Middeleeuwen al als grens- en handelsroute. Het pad begint in Hörschel bij Eisenach en voert dwars door 3 natuurparken naar Blankenstein. Een andere mogelijkheid is de Goethe-Wandelroute in Ilmenau. Goethe was door de Hertog van Saksen-Weimar naar deze stad gestuurd met de opdracht te kijken hoe de bergbouw weer gerevitaliseerd zou kunnen worden. Ilmenau werd een geliefde bestemming voor een uitstapje van de welgestelde inwoners van Weimar. Goethe bezocht deze stad zo’n 28 maal en heeft er zijn sporen duidelijk achtergelaten.

 

Kleine dorpen en machtige kastelen

Arnstadt is een leuk plaatsje waar ooit de componist Johann Sebastian Bach heeft gewoond. Bezienswaardigheden zijn de vroeggotische kerk en het 16de-eeuwse stadhuis in maniëristische stijl. In Paulinzella bevindt zich de ruïne van een 12de-eeuwse romaanse benedictijner abdij. Aan de zonzijde van het Thüringer Wald ligt de meer dan 1100 jaar oude vakwerkstad Schmal- kalden met het slot Wilhelmsburg. Met Drie Gleichen worden drie voormalige burchten bedoeld. De Mühlburg en Burg Gleichen zijn tegenwoordig ruïnes; in de Wachsenburcht is een hotel gevestigd. Hoog boven Bad Blankenstein ligt de ruïne Greifenstein, ooit een van de machtigste burchten in het gebied.

 

Informatie

Regionalverbund Thüringer Wald e.V.
Krankenhausstraße 12
D-98693 Ilmenau

T +49 (0)3677 6899620
E-mail
Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar het Thüringer Woud te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Thüringer Woud bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze