Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Thüringen: meer dan alleen Bratwurst

Thüringen noemt zichzelf de toeristische schatkamer van Midden-Duitsland. Inderdaad zijn er weinig gebieden die eenzelfde combinatie van prachtige natuur en ongekende culturele rijkdom te bieden hebben. Het afwisselende landschap van bergen, dalen, rivieren, meren en stuwdammen kan het best te voet ontdekt worden. De Thüringer is een op houtskool gegrilde braadworst naar geheim recept. Met mosterd of ketchup en een vers getapt biertje een terugkerend hoogtepunt tijdens uw vakantie.

 

Geschiedenis live

De Wartburg in Eisenach waar ook Maarten Luther verbleef
De Wartburg
© Roman M - Fotolia.com

Veel steden in Thüringen ademen geschiedenis. Vroeger bestond de streek uit veel kleine vorstendommen die met elkaar concurreerden om het mooiste kasteel, het schitterendste park of het modernste theater te bezitten. Kunstenaars en wetenschappers vonden hier een ideale werkomgeving. Diverse beroemdheden hebben hun sporen hier achtergelaten. Zo ging Maarten Luther naar school in Eisenach en studeerde hij in Erfurt. Nadat hij door de paus in de ban was gedaan, nam hij zijn toevlucht in de Wartburg in Eisenach en vertaalde het Nieuwe Testament in het Duits. Ook Johann Sebastian Bach komt uit Eisenach en met het Bachhaus eert de stad een van zijn muzikaalste burgers. De beroemde dichters Johann Wolfgang Goethe en Friedrich Schiller zijn niet meer uit de geschiedenis van Weimar weg te denken.

 

Getuigen van een luisterrijke geschiedenis

De stoere burchten op de heuvels en bergen, de uitnodigende vorstelijke residenties en parken vormen tegenwoordig interessante trekpleisters. Thüringen telt meer dan 450 burchten, de beroemdste is zeker is de Wartburg in Eisenach. Volgens de overlevering was dit een van de beroemdste hoven waar muziekwedstrijden plaatsvonden. De statige residenties uit latere eeuwen, zoals het stadsslot in Weimar, slot Friedenstein in Gotha, de Elisabethenburg in Meiningen of de Heidecksburg in Rudolstadt, getuigen van de praalzucht van de vorsten. De kastelen vormen de ideale locatie voor ridderspektakels, concerten of theateruitvoeringen.

 

Gotha

Gotha kende haar bloeiperiode dankzij goede handelsbetrekkingen in de 15de en 16de eeuw. Het renaissancistische stadhuis stamt uit deze tijd. De weg vanaf het marktplein omhoog naar het majestueuze Schloss Friedenstein wordt omzoomd met mooie burger-

huizen uit verschillende eeuwen. Vanaf 1640 was Gotha de residentiestad van het hertogdom Saksen-Gotha en later van de dynastie van Saksen-Coburg-Gotha. Het grote hertogelijke paleis was het eerste barokke gebouw in Thüringen. Uniek is het barokke Ekhof-theater uit 1774, dat nog steeds gebruikmaakt van de oude toneelmachinerie. Het museum herbergt een mooie kunstcollectie met werken van Lucas Cranach de Oude, Peter Paul Rubens, Frans Hals en Jan van Goyen.

 

Een paradijs voor de actieve vakantieganger

Het bekendste natuurgebied is het Thüringer Wald. Maar ook het Nationale Park Hainich, met zijn talrijke burchten en burchtruïnes, het biosfeerreservaat Rhön, de lieflijke Zuid-Harz en het Thüringer Vogtland zijn evenals het waterrijke Salledal en het Kyffhäusergebergte uitermate geschikt voor een actieve vakantie in de ongerepte natuur.In Thüringen is een netwerk van 16.000 km met bewegwijzerde wandelroutes aangelegd. Vele zijn als kwaliteitsroute gecertificeerd. Vaak zijn het routes die de natuur als uitgangspunt nemen, zoals de Rennsteig. Andere routes vertellen spannende verhalen, zoals de legende van keizer Barbarossa op de Kyffhäuserroute.

 

Informatie

Thüringer Tourismus GmbH
Willy-Brandt-Platz 1
D-99084 Erfurt

T +49 (0)361 37420
E-mail
Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar Thüringen te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Thüringen bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze