Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Schwäbische Alb

Het middengebergte van de Schwäbische Alb (de Zwabische Alm) ligt tussen het Schwarzwald en de Noordelijke Ries en de rivieren de Neckar en de Donau. De mooi afgeronde heuveltoppen bleken geliefde plaatsen voor de bouw van burchten, zoals die van de beroemde adellijke geslachten van de Hohenzollern en de Hohenstaufen. Het landschap en zijn inwoners zijn, naar eigen zeggen, vergelijkbaar: eigenzinnig, authentiek en natuurlijk.

 

Jurassic Park

Het hele middengebergte (220 km lang en 60 km breed) heeft van de UNESCO het predicaat ‘Geopark’ gekregen. Overal in het gebied stuit u op miljoenen jaren oude verrassingen: grotten uit de ijstijd, versteende fossielen van dinosauriërs en reuzenkrokodillen, vulkaankraters en meteorietgaten die de geschiedenis van de aarde vertellen. Een aantal van de meer dan 2000 grotten en holen zijn voor het publiek toegankelijk. Talrijke vondsten van gereedschap, sieraden en kunstvoorwerpen geven veel prijs over de eerste bewoners van de regio zo’n 30.000 jaar geleden. De oudste kunstvoorwerpen ter wereld, zoals een 30.000 jaar oud ivoren beeldje van een leeuwmens, zijn in de Schwäbische Alb gevonden. Stromend water heeft de kalkrotsen op bepaalde plaatsen tot indrukwekkende natuurfenomenen gevormd. Zo heeft de Donau zich op de eerste kilometers van zijn bestaan een weg door de rotsformaties gebaand. Op sommige plekken, zoals de Blautopf in Blaubeuren, borrelt het water uit de dieptes van de alm op tot aan het aardoppervlak.

 

Majestueus en sprookjesachtig

Het landschap wordt gekenmerkt door de bergtoppen en -ruggen waarop majestueuze burchten en romantische ruïnes prijken. Een grote variatie aan burchten vindt u in het Große Lauertal en het dal van de Donau, zoals Burg Wildenstein. Een van de meest pittoreske plekken is de op een rotsmassief gelegen burchtruïne Hohenneuffen. De Schwäbische Alb heeft twee echte sprookjespaleizen. De Burg Hohenzollern werd in het midden van de 19de eeuw door de Pruisische koning Wilhelm IV gebouwd en voldeed volledig aan de voorstelling van ridderromantiek die destijds in zwang was. De roman Lichtenstein van Wilhelm Hauff vormde de inspiratie voor de bouw en vormgeving van Schloss Lichtenstein: meestal is het andersom. De hoge steile rots aan de Donau was waarschijnlijk bepalend voor de keuze van Sigmaringen als hoofdstad van het beroemde vorstendom Hohenzollern-Sigmaringen. In het kasteel zijn enkele pronkzalen en een mooie collectie met wapens en wapenrusting te bezichtigen.

 

Heuvel op, heuvel af

Welk type wandelaar u ook bent – sportief of recreatief, alleen onderweg, met de familie of met een groep – het wandelland Schwäbische Alb heeft voor ieder wat wils. De mooiste wandelroute is de 365 km lange Hauptwanderweg 1 aan de noordkant van het gebied. In veel plaatsen zijn rondwandelingen voor de nordic-walkingfans aangelegd. Ook voor elk type fietser, of u nu met een gewone fiets, mountainbike of racefiets de heuvels wilt bedwingen, is er een ruime keuze aan mogelijkheden. Talrijke regionale rondwegen bieden een mooie combinatie van sportiviteit en natuurervaring. Na een sportieve klim wordt u beloond met de mooiste vergezichten. In het middengebergte is een steeds dichter net aan mountainbikeroutes aangelegd. Het hoogtepunt voor de liefhebbers van steile afdalingen en klimmetjes is de 368 km lange Crossing-Trail Schwäbische Alb.

 

Informatie

Schwäbische Alb Tourismusverband e.V.
Bismarckstraße 21
D-72574 Bad Urach

T +49 (0)7125 93 93 00

E-Mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar de Schwäbische Alb te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar de Schwäbische Alb bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze