Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt kan terugkijken op een lange geschiedenis en uit iedere periode is er wel iets te zien. Beginnend bij de prehistorische Hemelschijf van Nebra, via de stellingen van Maarten Luther op de kerkdeur van Wittenberg tot de recente Groene Citadel van Hundertwasser in Maagdenburg.

 

Natuur en cultuur gaan hand in hand

Het landschap van de deelstaat is heel afwisselend: laagvlakten in het noorden met heidevelden en moerassen, steile beboste hellingen in de Harz en prachtige rivierdalen van onder andere de Elbe, de Saale, de Unstrut en de Havel. Een deelstaat met een rijke historie met hoogtepunten als de cultuursteden Halle en Naumburg en modernere architectuur uit de Bauhaus periode in Dessau. Muziekliefhebbers bezoeken Saksen-Anhalt omdat hier de grootste componisten uit de barok vandaan kwamen zoals Bach, Händel, Schütz en Telemann.

 

De Elberadweg

Langs de rivieren van Saksen-Anhalt lopen diverse fietsroutes. De bekendste is de Elberadweg | Elbefietsroute van Hamburg naar Maagdenburg. Het stuk van Havelberg naar Dessau loopt door Saksen-Anhalt. In de hanzestad Havelberg torent de grote Dom hoog boven de huizen uit. Waar het riviertje de Tanger uitmondt in de Elbe, ligt Tangermünde, een gezellige middeleeuwse stad met vakwerkhuizen, smalle steegjes en een mooie burcht.

 

Werelderfgoed onderweg

Vandaar tot Maagdenburg liggen er heel veel burchtruïnes op de oevers aan weerszijden van de Elbe. Na Maagdenburg loopt de Elberfietsroute naar het natuurgebied Mittelelbe. In dit gebied ligt het Dessau-Wörlitzer parklandschap waar diverse gebouwen op de UNESCO werelderfgoedlijst staan, zoals het Wörlitzerpark, paleis Oranienbaum en het Gotische Huis. Dessau ligt op de samenloop van de Elbe en de Mulde en is vooral bekend door de Bauhaus gebouwen zoals het Klee-Kandinsky huis en het Kurt Weill centrum.

 

In het land van de heksen

De mooiste wandelroute in Saksen-Anhalt is de Hexenstieg in de Harz. Deze route is 105 km lang en loopt van Thale naar Osterode. Hoogtepunten zijn het Bodedal met de Hexentanzplatz, de stuwdam Rappbodetalsperre, de hoogste berg van de Harz Brocken en het dal van de Lerbach.

 

Met auto of motor langs de Straße der Romanik

Op een leuke manier door Saksen-Anhalt rijden met de auto of motor gaat via de Romaanse Route (Straße der Romanik) die langs alle romaanse bouwwerken en dus door veel oude steden komt. Er is een noordelijke en een zuidelijke route. De noordelijke route begint in Maagdenburg en maakt een stop bijvoorbeeld bij het benedictijnse klooster in Hillersleben. Een van de hoogtepunten is de Quedlinburg, een van de mooiste vakwerkstadjes in Duitsland.

 

Bijzonder mooi zijn ook de dorpskerk van Schönhausen en de ruïne van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Loburg. Het klooster Jerichow bij Tangermünde is een van de beste voorbeelden van baksteenbouw. De zuidelijke route volgt het spoor van de Ottonen en loopt door de Harz en het Saaleland. Prachtig is het kasteel van Allstedt uit de tijd van Otto II. Andere hoogtepunten van de zuidelijke route zijn de kerken van Halberstadt, de St. Pankratius in Hamersleben en slot Seeburg.

 

Overigens zullen vooral motorrijders ook genieten van de bergen van de Harz en van de Motorsport Arena in Oschersleben.

 

Informatie

IMG Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH

Am Alten Theater 6

D-39104 Magdeburg

 

T +49 (0)391 5677080

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar Saksen-Anhalt te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Saksen-Anhalt bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze