Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Saarland: de kleinste deelstaat van Duitsland

Het Saarland is de kleinste Duitse deelstaat tegen de grenzen met Frankrijk en Luxemburg aan. Het gebied is in de loop der geschiedenis afwisselend Frans en Duits geweest. Sinds 1957 behoort het weer bij Duitsland. Door de staat meandert de rivier de Saar en de hoofdstad is Saarbrücken.

Saarbrücken

Saarbrücken ligt vlakbij de grens en weet het beste van Duitsland en Frankrijk te combineren. Een heerlijke oude stad met kronkelende steegjes en op iedere hoek een terras of een eethuisje. De bouwstijl van Saarbrücken is grotendeels barok en dat is vooral te zien op de Saarbrückenplatz, de Schloßplatz en de Ludwigplatz. Hoogtepunten van de stad zijn de St. Johanner Markt, het kasteel en de Ludwigskirche. Leuk is ook de brug uit 1546 die het kasteel met het theater verbindt. Zo’n 15 km buiten de stad ligt de Völklinger Hütte. Dit is een voormalige staalfabriek die in zijn geheel in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Daarom staat de fabriek ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Romeinse villa´s en kastelen van de adel

Romeins erfgoed is er overal in de regio, maar zeer bezienswaardig is het archeologiepark Villa Borg in Perl-Borg en de Villa Nennig in Perl-Nennig. Deze laatste heeft vrijwel complete vloermozaïeken uit de 2e eeuw. Een mooi voorbeeld van een geheel in barokstijl opgebouwde binnenstad is Blieskastel. Prachtig is de rechthoekige paradeplaats, omzoomd door barokke huizen, maar ook het stadhuis, de kerk en vooral het Wallfahrtskloster zijn zeer de moeite waard.
Door heel Saarland heen staan talloze kastelen en burchten. Burg Kirkel biedt een prachtig uitzicht op de rotsformaties van het Kirkeler Woud. Burg Montclair ligt op een bergrug waar de Saar vrijwel helemaal omheen stroomt. De burcht is alleen te voet of per fiets te bereiken. Aanrader: de zelfgebakken koeken in het cafeetje in de toren.

Hoogte- en dieptepunten

Een van de natuurlijke hoogtepunten van Saarland is de rivier de Saar zelf die soms wel heel scherp door het landschap meandert. Het meest extreem is dat bij de Saarschleife en dat is het beste te zien vanaf het uitkijkpunt Cloef in Orscholz. Een ander natuurlijk hoogtepunt of liever, dieptepunt, is de bij Niedaltdorf gelegen druipsteengrot met stalagmieten, stalactieten en verkalkte planten.
Onderdeel van het natuurpark Saar-Hunsrück is het Sankt Wendeler Land met daarin de toeristische trekpleister de Bostalsee en een aantal gezellige stadjes. St. Wendel heeft een mooi gerestaureerde binnenstad met ontzettend leuke terrasjes. In Marpingen staat het Hiwwelhaus Alsweiler een volledig authentiek boerenhuis uit 1711. Het Sankt Wendeler Land is een perfect wandel- en fietsgebied.

In de voetsporen van de H. Wendelinus van Tholey

Voor fietsers zijn er zowel paden voor het wat stoerdere werk als paden die geschikt zijn voor kinderen. Bijzonder is het 15 km lange pelgrimspad van de 6e eeuwse heilige Wendelinus van Tholey dat via Alsweiler en Winterbach naar St. Wendel loopt. Tholey is een stadje op het kruispunt van twee Romeinse wegen. Ook staat daar het oudste klooster van Duitsland: St. Mauritius. De Bostalsee is een watersportparadijs met campings aan het water. Een kindvriendelijke omgeving met zonneweiden en veilige plaatsen om te zwemmen.

Informatie

Tourismus Zentrale Saarland GmbH

Franz-Josef-Röder-Str. 17

66119 Saarbrücken

 

T +49 (0)681 927200

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar het Saarland te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Saaarland bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze