Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Rheinhessen

Op de hellingen van de heuvels van Rheinhessen in Rijnland-Palts worden de druiven geteeld waar de beste wijn van wordt gemaakt. Een vakantiedag in Rheinhessen bestaat dan ook vaak uit een heerlijke wandeling en een wijnproeverij. Bekende wijnsoorten zijn Silvaner, Riesling, Huxel en Scheurebe. Minder bekend is dat er ook rode wijn uit Rheinhessen komt zoals de Portugieser en de Domfelder. Bij een lekkere wijn hoort een smakelijk diner en lokale specialiteiten zijn onder andere asperges, Spundekäs en Backesgrumbeere. Wie de wijncultuur wil meemaken en lekker wil eten gaat naar een 'Strausswirtschaft'. Dit zijn wijnproeverijen op de wijnboerderijen waar kleine lokale gerechten geserveerd worden bij de zelfgeproduceerde wijn.

 

Waar Maarten Luther in de ban werd gedaan...

Mainz heeft een moderne skyline met hoge wolkenkrabbers, maar ook een historisch stadscentrum. Worms heeft een prachtige romaanse Dom uit de 11e en 13e eeuw, maar is vooral bekend vanwege de Rijksdag in 1521 toen Maarten Luther hier in de ban werd gedaan. De geschiedenis van de stad gaat nog veel verder terug: tot de Kelten die hier al in de prehistorie woonden. Vervolgens overheersten de Romeinen die de stad verloren aan de Germanen die op hun beurt verjaagd werden door de Hunnen.

 

....en het Nibelungenlied zich afspeelt

De slag tussen de Germanen en de Hunnen is beschreven in het Nibelungenlied dat vertelt over de heldendaden van Siegfried, Günther en Hagen. Op de Rijnkade staat het standbeeld van Hagen die de Nibelungenschat in de Rijn gooit. Vanuit Worms vormen de Nibelungenstraße en de Siegfriedstraße samen een rondje door het Odenwald. De route loopt door een bosrijk gebied met schilderachtige stadjes met barokke vakwerkhuizen. Een paar jaar geleden werd in Oppenheim aan de Rijn een uniek ondergronds gangenstelsel ontdekt.

 

Karel de Grote en Hildegard van Bingen

De culturele hoofdstad van Rheinhessen is de historische stad Alzey, midden in het wijnbouwgebied. De stad heeft jaarlijks op de binnenplaats van het romantische kasteel het Da Capo muziekfestival, maar ook veel concerten en tentoonstellingen. De stad met de belangrijkste plaats in de geschiedenis is Ingelheim omdat Karel de Grote vanuit de Palts zijn belangrijkste beslissingen nam. Van zijn paleis zijn vooral de audiëntiehal, de kerk en de troonzaal nog in goede staat.

 

Ook Bingen heeft een lange geschiedenis. Dit is de stad van Hildegard van Bingen, benedictijns abdis, maar vooral een componiste van klassieke muziek en actief op het gebied van religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Zij leefde in het klooster op de Rupertsberg. In het 'Museum am Strom' wordt het leven en werken van de abdis verteld.

 

Op de fiets of met stokken langs de wijngaard

De moderne trend van Nordic Walking heeft in Rheinhessen flink toegeslagen. Er is maar liefst 550 km aan speciale routes voor het lopen met stokken uitgezet. Deze 550 km is onderverdeeld in rondjes van tussen de 5 en de 10 km en deze variëren van gemakkelijk tot zwaar. Natuurlijk kan men er ook prima zonder stokken wandelen. Voor fietsers zijn er diverse themaroutes zoals de 40 km lange Appelbach-Radweg die een lieflijk beekje volgt. Een populaire fietsroute is de Rijnfietsroute (Rheinradweg) die in de stad Mainz begint en dan door de natuur naar het punt loopt waar de rivier de Nahe in de Rijn uitmondt. De langste route is de vierdaagse Hiwwel-Route, genoemd naar de lokale uitspraak van het woord heuvel. De route verbindt de steden Worms, Alzey, Mainz, Ingelheim en Bingen.

 

Informatie

Rheinhessen-Touristik GmbH

Wilhelm-Leuschner-Str. 44

D-55218 Ingelheim am Rhein

 

T +49 (0)6132 44170

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar Rheinhesse te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Rheinhessen bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze