Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

De Rennsteig

Al eeuwenlang is de Rennsteig de drukste wandelweg van Duitsland. In de Middeleeuwen markeerde de Rennsteig de grens tussen Thüringen en Franken. Tot in de 19e eeuw was de bergweg een koeriersweg die tot in de 19e eeuw door 12 landen liep. Tegenwoordig is het wandelpad over de bergen van het Thüringerwald de populairste wandelroute van Duitsland.

 

De legendarische Rennsteig

De eerste aanwijzingen van het bestaan van de weg komen uit de 9e eeuw, maar het eerste bewijs stamt uit een brief uit 1330. Vooral in de 16e eeuw is de weg een veelgebruikte route en uiteindelijk wordt de Rennsteig in 1830 voor het eerst in kaart gebracht. Inmiddels komt de Rennsteig voor in talloze boeken en verhalen, zijn er liederen en gedichten over geschreven.

 

Meer dan alleen een wandelroute

De Rennsteig is ook een reis door de geschiedenis van Duitsland: langs de route liggen sinds de 16e eeuw 1300 grensstenen die de grenzen markeerden tussen de vroegere landen die nu deel uitmaken van Duitsland. De Rennsteig betekent ook meer begrip krijgen voor het voormalige Oost-Duitsland, omdat het gebied tot de hereniging de belangrijkste toeristische bestemming van Oost-Duitsland was. Maar de Rennsteig is vooral genieten van de prachtige natuur van het Thüringerwald en niet te vergeten van de overheerlijke Thüringer Bratwürste en bier. Omdat de Rennsteig al zolang populair is, hebben de plaatsen langs de route de moderne toerist veel te bieden.

 

Hoogtepunten langs de Rennsteig

De Rennsteig begint aan de rivier de Werra bij de stad Hörschel en al snel volgt de Wartburg op de heuvel boven Eisenach. Het grote kasteel was onder andere de locatie van een zangtoernooi waar Wagner zijn opera Tannhäuser op inspireerde. Maar het is ook de locatie van de Wartburgfesten, nationale manifestaties die van belang waren bij de Duitse eenwording na de nederlaag van Napoleon. Beroemde bewoners van de Wartburg waren Maarten Luther en Elisabeth van Hongarije.

 

Vanuit Tambach-Dietharz lopen 7 zijpaden van de Rennsteig, door de 7 dalen die hier samenkomen. Het meest spectaculaire dal is dat van de Spitter omdat dat eindigt bij een 19 m hoge waterval. Halverwege de Rennsteig ligt het stadje Oberhof dat populair is als wintersportplaats. Men kan er skiën, snowboarden en langlaufen, maar ook is er een skischans, een biathlonstadion en een bob- en rennrodelbaan. Het hoogste punt van de Rennsteig ligt bij Neuhaus en dan komt het einde van de route, Blankenstein, in zicht. Traditioneel hoort de wandelaar een uit Hörschel meegebrachte steen hier in de rivier de Saale of de Sebnitz te gooien.

Fietsen langs de Rennsteig

Parallel aan de Rennsteig ligt tegenwoordig een fietspad. De fietsroute volgt grotendeels het wandelpad, maar wijkt soms af om de steilste hellingen te omzeilen. Daardoor is de fietsroute 30 km langer dan de wandelroute. De Rennsteig fietsroute is vooral geschikt voor mountainbikers.

 

Informatie

ROOMER Grafix - Internetmarketing
Kirchweg 7
D-98724 Neuhaus

T +49 (0)3679 725999
E-mail
Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar de Rennsteig te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar de Rennsteig bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze