Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Kastelen, een klooster en cultuur in Tübingen                      Museum Schloss Hohentübingen en Klooster en Schloss Bebenhausen

Museum Schloss Hohentübingen

Hoog boven de stad Tübingen op de Spitzberg verrijst het imposante Renaissance Schloss Hohentübingen. Hier woonden de heren van Tübingen, die in de 12de eeuw tot paltsgraven verheven werden, totdat zij in 1342 de burcht en stad aan de graven van Württemberg verkochten. Het onderste portaal van het kasteel stamt uit de tijd dat kastelen nog vestigingen waren en geldt als een van de mooiste Renaissance kunstwerken in het land. Schloss Hohentübingen verloor al in de 16de eeuw aan betekenis als woonplaats van de Württembergse hertogen. In 1816 droeg de Württembergse koning Wilihelm I het kasteel over aan de universiteit.

 

Archeologisch museum

Tegenwoordig bevindt zich hier een van de grootste archeologische universiteitsmusea van Europa. Naast speciale tentoonstellingen zijn er ook museumstukken te zien uit de prehistorie en de vroegste geschiedenis van de mensheid, de klassieke Oudheid, het oude Egypte en het Nabije Oosten. Hier kunnen bezoekers niet alleen meer dan 350 afgietsels van klassieke beelden bewonderen, maar ook de offerkamers van Seschemnofer uit het Egyptische Oude Rijk en wereldberoemde ivoren figuren uit de ijstijd zoals het 'Vogelherdpferdchen' (paardenfiguurtje gevonden in Vogelherd, Stetten) Bovendien zijn hier ook de mammoet en de Venus te zien die als oudste kunstwerken ter wereld gelden (35.000 - 40.000 jaar oud).

 

Schlosslabor Tübingen – interactieve tentoonstelling over biochemie

In Tübingen zijn verschillende belangrijke ontdekkingen op het gebied van de biochemie gedaan. Vanaf 1818 werkte hier de eerste Duitse biochemicus, Carl Sigwart; Felix Hoppe-Seyler, die hemoglobine zijn naam gaf, bouwde hier, in de voormalige keuken van het slot, het eerste biochemische laboratorium en Friedrich Miescher ontdekte hier de nucleïnezuren (erfsubstantie DNA). In het Schlosslabor, een van de eerste musea ter wereld over biochemie, wordt de interessante geschiedenis aan de hand van objecten en afbeeldingen verteld. De bezoeker kan zelf op een interactieve manier, zowel in het Duits als in het Engels, ontdekken welke rol Tubingen heeft gespeeld. De tentoonstelling geeft een goed beeld van de geschiedenis van de biochemie tot nu.


Geopend: woe-zo: 10-17 uur, do tot 19 uur. Gratis entree.


Klooster en Schloss Bebenhausen

Het stadje Bebenhausen, de 'parel van Schönbuch', ligt prachtig net buiten Tübingen en is sinds 1975 een beschermd stadsgezicht. Het rond 1183-84 gestichtte klooster was sinds 1190 een Cisterciënzerklooster en geldt als een van de belangrijkste kloosters in het zuid-westen van Duitsland.

 

Toevluchtsoord voor vorsten

De middeleeuwse retraite- en bijgebouwen zijn bijna in oorspronkelijke staat behouden gebleven. De zomerrefter (1335) en de markante kruisingstoren van de kloosterkerk (1407-09) zijn meesterwerken van de Gotiek. In 1807 werd het voormalige abthuis tot jachtslot omgebouwd. Vanaf 1918 diende het slot als woning voor het laatste Württembergse vorstenpaar Wilhelm II en Charlotte dat toen in ballingschap ging. Van 1947-1952 was Bebenhausen de zetel van de volksvertegenwoordiging van Württemberg - Hohenzollern. In het klooster- en kasteelmuseum zijn de middeleeuwse retraiteruimtes, de inrichting van het historische jachtslot en de keuken van het slot uit 1915-16 te bezichtigen.

 

Informatie

Museum Schloss Hohentübingen

Burgsteige 11, D-72070 Tübingen

T + 49 (0) 70 71 - 29-773 84, 29-775 79

E-mail, Internet

Openingtijden

wo - zon: 10 - 17 uur | do: 10 - 19 uur

 

Schloss Bebenhausen

Im Schloss, D-72074 Tübingen

T +49 (0) 70 71- 60 28 02

E-mail Internet

Openingstijden

Klooster van april tot oktober ma–zo 9–18 uur, van november tot maart di–zo 10–17 uur. Het kasteel is uitsluitend als onderdeel van een rondleiding toegankelijk.

 

 

Kaart

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze