Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Harz: welkom in het land van de heksen…

In de Harz wordt elk jaar in de nacht van 30 april op 1 mei de Walpurgisnacht gevierd. Volgens het oude natuurgeloof vlogen in deze nacht de heksen naar de Blocksberg (eigenlijk de Brocken, de hoogste berg in dit midden-

gebergte) en vierden daar hun heksensabbat. Deze nacht vol met duivels, heksen en tovenaars is vooral bekend geworden door de beschrijving van de Duitse dichter Goethe in zijn toneelstuk Faust. Niet verwonderlijk dus dat je de heks op haar bezemsteel overal in de Harz tegenkomt.

Stadjes uit een prentenboek

De liefhebber van het middeleeuwse Duitsland kan in de Harz zijn hart ophalen: het ene vakwerkstadje is nog schilderachtiger dan het andere. Veel burchten en kastelen zijn overblijfselen uit een tijd, lang geleden, dat de machtigen en rijken het hier voor het zeggen hadden. De Romaanse Route (Straße der Romanik) verloopt langs de beroemdste bouwwerken en plaatsen. Enkele van deze stadjes zijn door de UNESCO als werelderfgoed aangewezen. De rijkdom van Goslar, de 1000-jarige keizerstad, is terug te voeren op zilver- en loodmijnen in de nabijgelegen Rammelsberg. De macht van de keizer wordt weerspiegeld in de Kaiserpfalz, de burcht die Keizer Hendrik III in de 11de eeuw bouwde. Prachtige kerken, fraaie vakwerkhuizen versierd met houtsnijwerk oefenen een grote aantrekkingskracht op de bezoeker uit.

 

Quedlinburg ligt aan de voet van de machtige Schlossberg, met zijn kasteel en kloosterkerk. Doordat het 17deeeuwse stadsbeeld hier bijzonder goed bewaard is gebleven (770 panden vallen onder monumentenzorg), doet het stadje regelmatig dienst als coulisse voor filmopnames. Hoewel de historische binnenstad van de Lutherstadt Eisleben sowieso een bezoek meer dan waard is, komen de meeste bezoekers vanwege de beroemdste zoon van de stad: Maarten Luther. Naast het geboorte- en sterfhuis zijn er andere plekken die een bijzondere plaats innemen in het leven van de grote reformator, zoals de St. Andreaskirche met de originele Lutherpreekstoel en de St.Petri-Paulkirche waar hij werd gedoopt.

 

Zelfs de lynx voelt zich er thuis

In de bergwereld van de Oberharz mag de natuur weer zijn gang gaan. De eeuwige kringloop van groei, bloei, verval en dood heeft de bossen weer snel doen verwilderen. De bezoeker kan het gebied te voet of met de fiets verkennen en een indruk krijgen van de bijzonder rijke flora en fauna. Een experiment om de sinds twee eeuwen uitgeroeide lynx weer een plaats in dit landschap te geven lijkt gelukt. Niet alleen in het omheinde wildpark, maar met een beetje geluk ook in het wild zijn deze dieren te bewonderen. Een andere bijzonderheid is de geologische rijkdom van dit gebied. In het GeoparkHarz en de Nationaler Biotop am Brocken wordt de geologische ontwikkelingsgeschiedenis op een aansprekende wijze onder de aandacht gebracht.

 

Informatie

Harzer Verkehrsverband e.V.
Marktstraße 45
D-38640 Goslar

T +49 (0)5321 34040

E-mail

Internet


Kaart

 

Zin gekregen om naar de Harz te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar de Harz bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze