Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Hamburg

Hamburg is op Berlijn na de grootste stad van Duitsland. De titel Vrije en Hanzestad van deze stadsstaat duiden op de grote betekenis van de handel door de eeuwen heen. De eerste nederzetting lag aan de oevers van de Alster, een zijriviertje van de Elbe. De eerste bloei-

periode werd ingeleid door het lidmaatschap van de Hanze. Vanwege de grote gevaren werden de kostbare goederen vanuit de Oostzee in die tijd niet per schip via het Kattegat vervoerd, maar over land. In Lübeck werd de handelswaar op karren geladen, in Hamburg werden ze dan weer op schepen overgeladen. In de 16de eeuw nam de betekenis van de Oostzee als handelsgebied af en moest de stad zich noodgedwongen op de op- en overslag van goederen concentreren. Door het voeren van een neutrale politiek kon de stad zich ontwikkelen tot de tweede haven van de wereld.

Hoog boven de stad op de Michel

Het huidige stadsbeeld wordt bepaald door zowel 19de-eeuwse als moderne bouwstijlen. Door de verwoestende grote stadsbrand van 1842 zijn er weinig oudere gebouwen bewaard gebleven. Een van de uitzonderingen is het symbool van de stad, de barokke St. Michaeliskirche, waarvan de karakteristieke toren door de Hamburgers liefdevol Michel wordt genoemd. Bovenop de toren heeft u een fantastisch uitzicht over de binnenstad, de Alster en de Elbe met alle aangrenzende havens waar het een drukte van belang is. Ook het gigantische neorenaissancistische stadhuis zal niet aan uw blik kunnen ontsnappen.

Heel veel kunst

Een bezoek aan de Hamburger Kunsthalle is voor cultuurliefhebbers een must. Het museum herbergt een van de grootste en meest gerenommeerde kunstcollecties van Duitsland. Naast enkele beroemde gotische altaren, heeft het een fraaie collectie schilderijen uit de Nederlandse 17de eeuw. Het zwaartepunt vormt de Duitse schilderkunst uit de 19de eeuw. Centraal staan de romantische schilders Caspar David Friedrich en Philipp Otto Runge. Ook klassieke modernen zoals Beckmann, Kokoschka en de kunstenaars van Die Brücke en Der Blaue Reiter zijn met topstukken vertegenwoordigd. Met de postmoderne aanbouw uit 1997 van O.M. Ungers werd een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst gecreëerd. In de vlakbij gelegen Deichtorhallen, enorme voormalige markthallen, staan hedendaagse kunst en fotografie centraal.

Vermaak en verleiding

De beroemdste straat van Hamburg is de Reeperbahn. Enkele decennia geleden werd het straatbeeld hier en in de aangrenzende Große Freiheit nog bepaald door stripteasetenten, peepshows en bordelen. Tegenwoordig zijn er ook veel ‘normale’ restaurants, muziekclubs en theaters te vinden. De Herbertstrasse is de rosse buurt en, zoals gebruikelijk in Duitsland, verboden terrein voor minderjarigen en vrouwen. Hamburg is een echte musicalstad. Al jarenlang worden König der Löwen en Tarzan met groot succes opgevoerd.

Informatie

Algemene informatie
Hamburg Tourismus GmbH
Wexstraße 7
D-20355 Hamburg

T +49 (0)40 30051300
E-mail
Internet

Informatie ter plekke
Tourist Information am Hauptbahnhof
Hauptausgang Kirchenallee

Tourist Information am Hafen
St. Pauli Landungsbrücken
Tussen steiger 4 en 5

Kaart

 

Zin gekregen om naar Hamburg te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Hamburg bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze