Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Franken

In het noorden van de deelstaat Beieren ligt de regio Franken, een gebied met 9 beschermde natuurgebieden en een groot aantal steden met een rijke historie. Door het noordelijke gedeelte van Franken loopt de rivier de Main die uiteindelijk in de Rijn uitmondt. Het meest zuidelijke gedeelte van Franken is het natuurpark Altmühltal, een 160 km lang dal met burchten, kastelen en natuurlijk watermolens, waar iedere vierkante meter zo op een ansichtkaart kan. De oorsprong van de Main ligt in het Fichtelgebergte, een gebied om in de zomer te gaan wandelen over 3000 km aan wandelpaden. Een aantal bekende langeafstandsroutes lopen door het gebied, waaronder de Saar-Schlesienweg.

 

Archaeopteryx en co

De stenige bodem van het Altmühltal heeft al de nodige schatten prijsgegeven. Het beroemdste fossiel is van de oervogel archaeopteryx. De 160 km lange Altmühltalfietsroute begint in Gunzenhausen in het Fränkische Merengebied en volgt de Altmühl en het Main-Donau-Kanaal dwars door het natuurpark Atlmühltal tot aan Kelheim. Bizarre rotsformaties en jeneverstruiken worden afgewisseld met geheimzinnige bossen en prachtige uitzichten. De kunstmatig aangelegde meren van het Frankische merengebied zijn uitermate geschikt voor een ontspannen vakantie aan het water en bieden veel watersportmogelijkheden.

Op zoek naar de schat

Fichtenberg is een land van sagen en legenden over moeras- en bosgeesten en verborgen schatten. Die oude verhalen zijn ontstaan omdat hier vroeger goud-, zilver- en tinmijnen waren. Enkele van die oude mijnen zoals de goudmijn 'Schmutzlerschacht', zijn te bezoeken. Zoek in het Ertsgebergte naar verborgen ruïnes en vindt afgelegen bosherbergen. Aan de bron van de Main ligt de stad Bayreuth, bekend van de Bayreuther Festspiele, die ieder jaar werk van Wagner opvoeren.

Rococo en barok in het Coburgerland

De Main stroomt verder door de uitlopers van het Frankenwald dat tegen Thüringen en de Rennsteig aan ligt. Een heerlijk wandelbos en een paradijs is voor mountainbikers. De Main stroomt daarna door het Oberes Maintal Coburger Land, een regio die vooral bekend is vanwege het rococo klooster Banz met aan de overkant de magnifieke barokbasiliek van de 14 heiligen.

 

Wijn in de Bocksbeutel

In dit gebied kan men wandelen van het ene kasteel, via de volgende historische binnenstad naar weer een kerk en tussendoor nog een watermolen of een grot aandoen. Vooral de vestingstad Coburg is prachtig. Via de vakwerkdorpen van de regio Haßberge stroomt de Main naar de oude bisschopsstad Würzburg in het Frankische Weinland. Tegen de hellingen groeit vooral de Silvaner druif waar witte wijn van gemaakt wordt die men verkoopt in een typische fles: de Bocksbeutel.

 

Romantiek langs de Romantische Straße

Ten zuiden van Würzburg ligt het Tauberdal, een van de mooiste stukjes van de toeristische route de Romantische Route (Romantische Straße). Een gebied voor natuurlief- hebbers, wandelaars en fietsers en voor liefhebbers van oude romantische stadjes, met als hoogtepunt: Rothenburg ob der Tauber. De Romantische Straße gaat verder naar Romantisches Franken, een regio vol pittoreske stadjes waaronder Dinkelbühl, het prachtige barokkasteel op de Frankenhöhe en Ansbach.

 

Frankenalb

Glooiende heubels, burchten en rotspartijen bepalen het landschap van de Frankenalb, het middelgebergte ten oosten van Neurenberg. Hier kunt u naar hartelust wandelen. Vooral als in het voorjaar de fruitbomen in bloei staan of in de herfst de bladeren goud kleuren.

 

Het Zwitserse Franken

Centraal in Franken ligt het Steigerwald een groot gebied met loofbossen en rivieren waar vissers naar karpers kunnen hengelen. Ook hier gaat het van burcht naar kasteel en dan naar de barokstad Bamberg. De Fränkische Schweiz ten zuiden van Bayreuth heeft prachtige rotswanden langs de dalen van de Wiesent, de Püttlach en Trubach, een uitdaging voor fanatieke klimmers en ook kanoërs die van wat snellere rivieren houden kunnen hun hart hier ophalen. In de wanden hebben zich grotten gevormd, zoals de Teufelshöhle bij Pottenstein en de Sophienhöhle in het Ahorntal.  Door dit indrukwekkende gebied is het ontspannen wandelen omdat er een uitgebreide bagageservice is.

 

Informatie

Tourismusverband Franken e. V.

Wilhelminenstraße 6

D-90461 Nürnberg

 

T +49 (0)911 941510

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar Franken te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Franken bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.


 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze