Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Vechtdalroute: grensoverschrijdende fietsroute van het Münsterland naar Zwolle

De Vechtdalroute is een grensoverschrijdende fietsroute die over een afstand van 223 km de loop van rivier de Vecht volgt, van de bron in Darfeld in het Münsterland tot aan de monding in de oude handelsstad Zwolle. Vanaf Nordhorn loopt de route parallel aan de grensoverschrijdende kunstwegenroute. Op haar weg van de bron tot de monding in het ‘Zwarte Water', stroomt de Vecht door een afwisselend natuurlandschap met talloze kanalen, bossen en velden. De route, die in het Duits Vechtetalroute heet, verbindt 15 steden en gemeenten aan de Duitse en Nederlandse kant van de grens.

 

Startpunt: de bron in het Münsterland

De Vecht ontspringt net buiten Darfeld in het westelijke Münsterland, aan de voet van de Baumberge, de hoogste heuverug in de regio. In Duitsland heeft de rivier trouwens Vechte. Vanaf hier voert de fietstocht door een heuvelachtig gebied met vele schitterende uitzichten over het Münsterland naar het kunstenaarsdorpje Schöppingen. Dit plaatsje met zijn middeleeuwse genadebeeld van Onze Lieve Vrouw trekt jaarlijks ruim 80.000 bedevaartgangers. Hier is de Vecht nog als een klein riviertje, met op de oevers vaak bomen en struiken.

 

Fietsen door beschouwelijke dorpjes

De route gaat verder door het typische oud-Münsterlandse dorpje Metelen en het beschouwelijke Ohne, waar de fietser vanuit Noordrijn-Westfalen over een denkbeeldige grens de Grafschaft Bentheim in Nedersaksen bereikt. Op goed onderhouden fietspaden gaat de tocht verder langs de Vecht in de richting van Schüttorf, de oudste plaats in de Grafschaft Bentheim. Hier kan de ‘Schüttorfer Riesen', de hoogste kerktoren in de Grafschaft worden bezichtigd. De waterrijke stad Nordhorn was vroeger een textielstad en het stadscentrum dat als een eiland in de Vecht ligt, nodigt tegenwoordig uit om te shoppen.

 

Kunst in de buitenlucht

Met meer dan 80 sculpturen, die kunstenaars van over de hele wereld langs de Vecht hebben opgesteld, geldt de route kunstwegen als het grootste openluchtmuseum van Europa. Het unieke project combineert verschillende aspecten van natuur, kunst en geschiedenis. Langs kleine wegen gaat de Vechtdalroute verder door schilderachtige landschappen langs de Vecht via Neuenhaus en Emlichheim naar de Duits-Nederlandse grens. Vandaar loopt de route door kleine, typisch Nederlandse plaatsen naar de voormalige Hanzestad Zwolle. Hier mondt de Vecht uit in het ‘Zwarte Water’ en uiteindelijk in het IJsselmeer. Het centrum van Zwolle biedt nog veel historische bezienswaardigheden uit de tijd van de Hanze.

 

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze