Zum Inhalt der Seite
De meeste arrangementen in Duitsland!

Radroute Historische Stadtkerne NRW / Fietsroute historische stadscentra in Noordrijn-Westfalen

Oude burchten, kasteeltjes en historische steegjes en dat alles in een prachtig landschap: de rond 390 kilometer lange ‘Radroute Historische Stadtkerne NRW heeft alles wat het hart van fietsers begeert. De rondrit gaat door Zuid-Westfalen en het Münsterland en ligt slechts op enkele kilometers van de Nederlandse grens.
De route ligt buiten grote steden en volgt niet de gebruikelijke toeristische routes. In plaats daarvan volgt zij de sporen van het rijke verleden met veel tussenstops, meestal in kleinere plaatsen met een speciale historische charme. U kunt overal starten met de rondrit, maar het is aan te bevelen om de stad Warendorf als beginpunt te kiezen.

 

 

Warendorf: veel vakwerk

Het huidige stadsbeeld van Warendorf is grotendeels in 3 periodes ontstaan. Tussen 1560 en 1600 verrezen prachtige huizen met puntgevels in de grote straten en kleinere woningen voor het personeel in de zijstraten. Na twee grote branden tussen 1630 en 1680 volgde de tweede golf toen de wederopbouw van de stad plaatsvond. Van 1775 tot 1830 kwam er in Warendorf een uniform stadsbeeld tot ontwikkeling dat wordt gekenmerkt door prachtige vakwerkhuizen met puntgevels.

 

 

Rheda-Wiedenbrück: meer dan 250 monumenten

Van de ongeveer 270 gebouwen die onder de monumentenzorg vallen, zijn er twee bijzonder karakteristiek voor de stad Rheda-Wiedenbrück: de machtige toren van het kasteel van Rheda die meer dan 800 jaar oud is en de Aegidiuskirche met haar dwarsschip dat in 1260 verrees. Daarbij komt dat het huidige Rheda-Wiedenbrück nog zeer jong is. De stad is pas in 1970 ontstaan toen de steden Rheda en Wiedenbrück werden samengevoegd.

 

 

Rietberg aan de Ems

De zeven wijken van het sprookjesachtige Rietberg in het zuiden van de stadsregio Gütersloh in Noordrijn-Westfalen liggen aan de bovenloop van de Ems. Het historische centrum weerspiegelt het voorname verleden van de plaats als residentie van de graven en hoofdstad van de deelstaat.

 

 

Lippstadt: het Venetië van Westfalen

De straten van het centrum van Lippstadt getuigen van een verleden dat meer dan 825 jaar teruggaat. Deze historie verleent de stad, die in 1185 werd gesticht, haar bijzondere flair. Lippstadt staat ook bekend als het ‘Venetië van Westfalen’ omdat de plaats aan de Lippe ligt en omgeven is door tal van waterlopen en meren.

 

 

De Hanzestad Soest

De ‘Villa Sosat’, het huidige Soest, ontwikkelde zich in de Middeleeuwen tot een trotse Hanzestad aan de historische ‘Hellweg’, de oude leger- en handelsroute. In haar gouden tijd werd de stad over een lengte van 3,8 kilometer beschermd door een stadsmuur met tien torens. Nog steeds wordt het historische centrum van Soest gekenmerkt door nauwe middeleeuwse steegjes en hoekjes.

 

 

Werl: een populaire bedevaartsplaats

Een beroemde bestemming voor vele gelovige bedevaartgangers is de neo-romaanse pelgrimsbasilica Mariä Heimsuchung in Werl. In de kerk staat het genadebeeld uit de 12e eeuw van de Moeder Gods die de bedroefden troost. Jaarlijks bezoeken bijna 100.000 bedevaartgangers Werl dat daarmee de op twee na grootste bedevaartplaats van Duitsland is.
In 834 werd Werl voor het eerst in geschriften vermeld en in 1362 kreeg de plaats het marktrecht. Iets later, in 1385, kreeg de stad het ‘Wigboldrecht’, een beperkte vorm van het stadsrecht en tussen 1602 en 1610 werd het muntrecht verleend. Tegenwoordig is de stad met haar zoutwaterbron een populaire bestemming voor uitstapjes.

 

 

Steinfurt: renaissancestad

Steinfurt, de hoofdstad van het district tussen Münster en de Nederlandse grens is niet alleen een kuuroord maar ook een historisch belangrijke plaats. In het historische centrum van Burgsteinfurt zijn tientallen woningen te bewonderen van buitenpoorters en burgers die in de stijl van de Renaissance zijn opgetrokken. De woningen van de leenmannen en kerken getuigen van een bewogen verleden.

 

 

Tecklenburg: pittoresk vakwerkstadje in het Teutoburger Wald

Tecklenburg, dat op de heuvelruggen van het Teutoburger Wald ligt, is het noordelijkste ‘bergstadje’ van Duitsland. De naam van de plaats komt van de ‘Tecklenburg’, een van de machtigste middeleeuwse burchten gebouwd op bergtoppen in Noordwest-Duitsland die aan twee belangrijke handelsroutes verrees.

 

 

Informatie

Stadt Warendorf

Tourist-Information

Emsstraße 4

D-48231 Warendorf


T +49 (0) 2581 54 54 54

Internet

Email

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze