Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Fietsen langs de Romantische Rijn vanuit Boppard

Boppard ligt vlakbij de Rheinradweg, de EuroVelo 15, met een lengte van 120 km (van bron tot monding), die het dal van de Rijn op beide oevers van noord naar zuid doorkruist. Overal wachten interessante landschappelijke bijzonderheden erop ontdekt te worden. Het Romeinse verleden en de pracht van de Middeleeuwen vallen hier samen met de romantiek van de Rijn en de geschiedenis van de rivier. Op beide routevarianten krijgt de fietsers de mooiste hoogtepunten van de romantische Rijn te zien en steeds weer rijst de vraag om toch niet loont even te pauzeren of te stoppen om een kijkje te nemen. Een bijzonderheid van de fietstochten langs de romantische Rijn zijn de vele aanlegplaatsen voor schepen en veerponten die het mogelijk maken steeds weer van oever te wisselen. Persoonlijke wensen en plannen kennen dan ook geen grenzen.

Kennismaking met de hoogtepunten van de Romantische Rijn

Meerdere fietsroutes komen vanuit de zijdalen uit op de Rheinradweg. Op de westelijke oever van de Rijn is de Rheinradweg van Bingen naar Koblenz over de hele route ontwikkeld tot een zelfstandige fietsroute die gemakkelijk is te rijden. Soms loopt de route langs de Rijn, soms ook over de plaatselijke Rijn-promenades, dan weer als apart fietspad naast de weg. Een tocht over de Rheinradweg is een van de mooiste manieren om kennis te maken met de natuur en de culturele schatten in het dal van de Rijn.

Hoogteverschillen overbruggen met de trein

Maar ook op de hoger gelegen delen is het goed fietsen. Als je steile hellingen wilt vermijden, kun je gebruik maken van de Hunsrückbahn, een van de rariteiten onder de historische spoortracés in Rheinland-Pfalz. Het prachtige bergtraject is een van de meest aantrekkelijke spoorwegroutes in heel Duitsland. Dagelijks om het uur vertrekt de trein vanuit Boppard. Hoewel hij niet echt ver rijdt, klimt hij des te steiler omhoog naar de toppen van de Hunsrück. Op het traject van ongeveer acht kilometer van Boppard, via Buchholz naar Emmelshausen liggen viaducten en tunnels die de overwinning van het hoogteverschil van 300 meter tot een waar spoorwegavontuur maken. Sinds 1908 zwoegt de trein de Hunsrück omhoog en als de eindbestemming van de steile klim is bereikt, kan men de Schinderhannes fietsroute verkennen. Deze verloopt over een vroeger spoorwegtracé dat nu wordt gebruikt als fietspad om over een afstand van 36 km de plaatsen Simmern, Kastellaun en Emmelshausen te verbinden. Fietsen gaan gratis mee op de Hunsrückbahn.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze