Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Essen

Essen is een industriestad, een stad midden tussen voormalige kolenmijnen en fabrieken in Noordrijn-Westfalen. Het mooie van Essen zijn niet de oude gebouwen, de bijzondere architectuur of de ruim duizend jaar oude geschiedenis. Het is er allemaal, maar wat Essen echt bijzonder maakt is de schakel met de industriële revolutie. Met grote machines en met de mannen die in de mijnen werkten: het industrieel erfgoed.

De mooiste kolenmijn ter wereld

De UNESCO heeft het weer goed gezien en plaatste de Zeche Zollverrein op de werelderfgoedlijst. Een prachtcomplex in jaren dertig Bauhaus stijl, een waar industrieel monument. De Zollverrein is simpelweg de mooiste kolenmijn ter wereld en was in bedrijf van 1847 tot 1993. Alle gebouwen zijn te bezoeken, maar het meest interessant zijn de mijnschachten 1, 2 en 8 en de Kokerei.

Villa Hügel

Het woonhuis van de familie Krupp, eigenaren van de staalfirma Krupp AG, ligt aan de Baldeneysee. Het lijkt meer op een Frans chateau dan op een Duits kasteel en is gebouwd rond 1870. Behalve de permanente historische tentoonstelling met prachtige wandkleden en schilderijen zijn er kunsttentoonstellingen van een hoog internationaal niveau. Gecombineerd met regelmatige concerten, is Villa Hügel inmiddels een bekend kunstcentrum. De Baldeneysee waar Villa Hügel aan ligt, is oorspronkelijk een waterreservoir om het water van de Ruhr te filteren. Tegenwoordig is het vooral een recreatiemeer met zeil- en surfscholen, fietsroutes, skateroutes en wandelpaden.

In de stad

Ook in de stad zijn overblijfselen van de industriële revolutie te vinden. Grote handelshuizen, maar ook gesloten fabrieken. Een beetje vreemd doet de Margarethenhöhe aan. Dit is een rijtje Engelse cottages, hier in 1910 als sociaal woonproject neergezet door Margarethe Krupp. Van de oude gebouwen die overgebleven zijn is de Basilika St. Ludgerus uit 796 waarschijnlijk het mooiste. Een ander juweeltje is de oude synagoge uit 1913. Deze kwam vrijwel onbeschadigd uit de Tweede Wereldoorlog, werd gerestaureerd en herbergt nu wisselende tentoonstellingen.

Informatie

Essen Marketing GmbH

Touristikzentrale

Kennedyplatz 5

D-45127 Essen

 

T +49 (0)201 19433

E-mail

Internet

Kaart

 

Zin gekregen om naar Essen te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Essen bent u bij NS International aan het juiste adres. Voor vervoer naar Essen met de bus kijk bij FlixBus.

 

 

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze
In het centrum van Essen is een milieusticker verplicht.