Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Würzburg

Om een goed overzicht van de oude bisschopsstad Würzburg te krijgen is het handig om de ontdekkingstocht te beginnen in de Fürstentuin van de vesting Marienberg. Vanaf deze heuvel kijkt men over de rivier de Main naar het centrum van de stad. Over de Main loopt de met beelden gedecoreerde Alte Mainbrücke en daarachter ligt het stadhuis, de St. Kiliandom, de Neumünster en in de verte de schitterende Residenz. De Marienberg vesting zelf was waar de prins-bisschoppen verbleven tot ze verhuisden naar de Residenz aan de overkant van de rivier. Op de heuvel staat het middeleeuwse kasteel dat rond 1600 een renaissance uiterlijk kreeg, de ronde donjon uit de 13e eeuw en de barokke Marienkirche. Aan deze zijde van de rivier ligt ook de bedevaartskapel Käppele met magnifieke beelden op ware grootte.

Indrukwekkend grote kerken

De binnenstad werd in 1945 beschadigd, maar niet zo zwaar en de meesterwerken die hier te vinden zijn inmiddels in al hun glorie hersteld. Zoals de St. Kilian Dom, genoemd naar de Ierse missionaris die hier in 689 werd gemarteld. De St. Kilian Dom is een prachtige romaanse kerk met interessante details als het apostelaltaar en de grafmonumenten van de prins-bisschoppen. Vlakbij de Dom staat de barokke Neumünster uit het begin van de 18e eeuw waar St. Kilian ook werkelijk begraven ligt.

Fresco´s en overdadige decoraties

De Residenzstaat vanzelfsprekend op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In opdracht van de toen heersende prins-bisschop bouwde de geniale bouwmeester Balthasar Neumann dit pronkstuk van de barokke architectuur. Hoogtepunten van het paleis zijn de ovalen Kaisersaal en de staatsietrap, beide voorzien van schitterende fresco’s van de meester van de trompe d’oeil: Giambattista Tiepolo. Het stucwerk in de Weisser Saal is van Antonio Bossi. Neumann ontwierp ook de Hofkirche van de Residenz. In de terrastuin van de Residenz zijn in de zomer de concerten van het Mozartfestival.

 

Informatie

Tourist-Information

Falkenhaus, Marktplatz 9

D-97070 Würzburg

 

T +49 (0)931 372398

E-mail

Internet

Kaart

 

 

 

Zin gekregen om naar Würzburg te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Würzburg bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze