Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Weserbergland

Glooiende heuvels, de machtige rivier de Weser, kastelen en burchten, histo-

rische steden en twee natuurparken. Een gebied om te wandelen, te fietsen, te langlaufen en te Nordic Walken. Maar ook een gebied om met de kinderen te onderzoeken: dit is het gebied waar sprookjes werkelijkheid worden.

 

Prachtige coulisse om actief bezig te zijn

Het Weserbergland herbergt twee natuurparken. Solling-Vogler bij Holzminden wordt gekenmerkt door meanderende beekjes die door brede groene dalen stromen. Vooral mountainbikers kunnen hier flink plezier beleven omdat er voor hen 16 verschillende routes zijn uitgezet. In de winter is dit een fantastisch gebied om te langlaufen en voor de kinderen zijn er heuvels om vanaf te sleeën. Natuurpark Münden ligt bij de samenloop van de Werra en de Weser. Het gebied is vooral bekend vanwege de enorme variatie aan orchideeën. Een mooi boslandschap met in het midden het vakwerkstadje Hann. Münden.

Over heuvels een door dalen

De Europese wandelroute E11 loopt door het Weserbergland. Het 52 km lange stuk van Porta Westfalica naar Hamelen is plaatselijk beter bekend als de Wesergebirgsweg. Een prachtige wandelweg over heuvels en door dalen, door bossen en langs beekjes. Een van de hoogtepunten langs de route is de Schaumburg uit 1033. Even boven Schloß Schaumburg ligt een schitterend uitzichtpunt: Paßstraße Schaumburg-Bernsen. De route komt ook langs de Höhenzug (277 m) waar in maart het zeldzame bossneeuwklokje bloeit.

De renaissance aan de Weser

In de regio zijn de oude binnensteden gebouwd in de architectuurstijl Weserrenaissance die populair was in de 16e en 17e eeuw. De stijl is een variatie op de Italiaanse Renaissance en kenmerkt zich vooral door de rijk versierde gevels. Goede voorbeelden zijn het kasteel van Celle, het stadhuis in Bad Hersfeld, kasteel Hämelschenburg in Emmerthal, het Prinzenhof in Rinteln en vrijwel de hele binnenstad van Hamelen. Vooral Rinteln, vlakbij de Schaumburg waar de Wesergebirgsweg langskomt, is een schitterend stadje om even door de sfeer van de Weserrenaissance te wandelen. Hier ligt ook het Möllenbeckklooster, een van de mooiste kloosters in de regio.

Sprookjes en andere verhalen

De gebroeders Grimm hebben een aantal van hun sprookjes in dit gebied geschreven. Het bekendste is natuurlijk de Rattenvanger van Hamelen. Ook Doornroosjes eigen kasteel, de Sababurg, staat hier. Een heerlijk romantische ruïne in het groen, compleet met rozentuin en kasteeltoren. Een andere beroemde inwoner van de regio was de Baron van Münchhausen die in Bodenwerder woonde en wereldberoemd werd door zijn sterke verhalen.
Het Weserbergland staat bekend om zijn vele hele grote burchten en kastelen, zoals Burcht Polle met z’n meibomen, Slot Corvey bij Höxter waar nu het regionale museum is gevestigd, het gigantische Slot Bückeberg, Slot Hämelschenburg met het oergezellige slotcafé, Slot Bevern en kasteel Bad Pyrmont

Wie iets echt bijzonders mee naar huis wil nemen gaat naar het Fürstenberg, naar de beroemde porseleinfabriek. Een andere leuk cadeautje is de kruidenlikeur Wesertropfen uit Solling.

 

Informatie

Weserbergland Tourismus e.V.
Deisterallee 1
D-31785 Hameln

T +49 (0)5151 93000
E-mail
Internet

Kaart

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze