Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Rostock

Rostock is een grote havenstad aan de Oostzee en ligt in de voormalige DDR. De stad is gebouwd op beide oevers van de monding van de rivier de Warnow. De zeehaven van Rostock werd pas na de Tweede Wereldoorlog aangelegd en was de grootste haven van Oost-Duitsland. Rostock heeft sinds 1218 stadsrechten, maar wordt al in geschriften uit 1160 genoemd. In de middeleeuwen was het een rijke Hanzestad. De stad kon zich een universiteit veroorloven en stichtte in 1419 de eerste universiteit van Noord-Europa.


Baksteen door de eeuwen heen

Een groot deel van de binnenstad van Rostock werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar hele stukken zijn na de oorlog weer opgebouwd. Centraal in de oude binnenstad staat de Marienkirche. Een gigantisch grote en vooral hoge kerk. De toren biedt een fantastisch uitzicht over de stad. Rostock heeft nog een stuk oude stadsmuur en onderdeel daarvan is de Kröpeliner Tor, een stadspoort met maar liefst zes verdiepingen. Inmiddels is de poort in gebruik als museum.

 

De architectuur van het oude Rostock is een mengelmoesje van gotiek, renaissance en barok. Typerend is dat de gebouwen allemaal van baksteen zijn. Vooral de gevel van de pastorie van het Heilige-Geist-Hospital is een prachtig voorbeeld van baksteen-

gotiek. Een beetje vreemd oogt het Rathaus: de voorgevel is een traditioneel barokke façadegevel, maar daarbovenuit steken een aantal pieken. De barokgevel is er bij een uitbreiding van het stadhuis in de 18e eeuw gewoon voor de gotische gezet. Interessant is het Schiffahrtsmuseum omdat dit het belangrijkste maritieme museum van Oost-Duitsland was.

 

Een stad met een eigen strand

Rostock heeft een prachtig stadstrand in Warnemünde. Een echt familiestrand waar veel georganiseerd wordt voor kinderen. Warnemünde is ook een prachtige plek om te genieten van de langsvarende zeeschepen, cruiseschepen, zeiljachten en viskotters. In de oude vissershuisjes zitten nu leuke winkeltjes en cafés. De restaurants zijn gespecialiseerd in gerechten met verse vis van de vismarkt van Warnemünde. 

Informatie

Hansestadt Rostock
Tourismuszentrale Rostock & Warnemünde
Am Strom 59
D-18119 Rostock-Warnemünde

T +49 (0)381 3812222
E-mail

Internet

Kaart

Zin gekregen om naar Rostock te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Rostock bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.
 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze