Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Rijndal

De Rijn is de langste rivier van Europa (1320 km) en is al twee millennia als handelsroute en als weg voor culturele uitwisseling een ware levensader voor West-Europa. Daar waar de rivier zich een weg heeft moeten banen door het weerbarstige leisteengebergte tussen Bingen en Neuwied, en waar wijn- bergen, beboste hellingen, steile rotsen, burchten, ruïnes en pittoreske stadjes het fotogenieke landschap bepalen, ligt de Romantischer Rhein. Er zijn weinig gebieden in Duitsland die zo tot de verbeelding spreken als dit stukje Rijn gelegen tussen het Siebengebirge en Köningswinter in het noorden en Rüdesheim en Bingen in het zuiden.

Rivier van 1000 sagen en legenden

Aan elke burcht langs de Rijn is wel een sage of legende verbonden. De meest tot de verbeelding sprekende is wel het verhaal van de Loreley. Deze steile rots (132 m) dankt haar naam aan de mooie waternimf Lore, die met haar mooie gezang en het kammen van haar lange gouden haren de schippers betoverde. Deze letten niet meer op de gevaarlijke stroomversnellingen en sloegen op de rotsen te pletter. Hoewel de gevaarlijkste rotsen inmiddels zijn verwijderd, bestaat er vooral bij een lage waterstand nog altijd het gevaar om vast te lopen. Voor het laatst gebeurde dit met de excursieboot MS Loreley in 2003: alle 360 passagiers en bemanningsleden moesten worden geëvacueerd.

UNESCO Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal

Het cultuur- en natuurlandschap van het Rijndal is zo uniek dat het door de UNESCO is erkend als werelderfgoed. U moet wel veel tijd meebrengen om alle interessante plekken en historische plaatsen langs het 65 km lange deel van de Rijn beter te leren kennen. Een goede mogelijkheid is een burchtentoer: vanuit Koblenz ziet men als eerste Schloss Stolzenfels, dat de beroemde Duitse architect Schinkel in de 19de eeuw in de stijl van een de Engelse neogotiek Engels landkasteel liet herrijzen. De Rheinallee is het deel van Boppard waar zich het openbare leven afspeelt. Hier leggen veel excursieboten aan en heeft u een mooi uitzicht op de beide ruïnes van der feindlichen Brüder. Een andere uitstekende manier om de schoonheid van dit landschap te ontdekken is te wandelen over de wandelroute Rheinsteig.

Kat en muis

Net na Hirzenach zijn op de andere Rijnoever de burchten Maus en Katz boven St. Goarshausen te zien. De Rheinfels in St. Goar was totdat de Fransen de burcht in 1797 opbliezen de machtigste vesting aan de Rijn. Vanuit de ruïne heeft u een prachtig utzicht over de rivier. Midden in de Rijn, net voorbij de Loreley, staat het fort Pfalzengrafenstein. Het schilderachtige stadje Bacharach, met zijn mooie vakwerk- huizen, ligt te midden van wijngaarden. Maar ook Burg Sooneck, Burg Reichenstein en Burgrheinstein zijn de moeite waard en bieden panorama’s op dit unieke landschap. De stad Bingen werd door de Romeinen gesticht op de plaats waar de Nahe in de Rijn uitmondt. De kleine havenstad leefde vooral van de wijnhandel.

Informatie

Romantischer Rhein Tourismus GmbH
Loreley Besucherzentrum
D-56346 St. Goarshausen

T +49 (0)6771 959380
E-mail
Internet

Kaart

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze