Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Regensburg

Het historische centrum van Regensburg ligt daar waar de rivier de Regen uitmondt in de Donau. Een stad met veel bruggen, de Steinerne Brücke is de mooiste, en een lange geschiedenis. De binnenstad staat als best bewaarde middeleeuwse stad van Europa op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Oorspronkelijk was Regensburg een door Marcus Aurelius gebouwd Romeins fort. De wirwar van steegjes in de oude binnenstad zijn nog steeds gebaseerd op het labyrintische patroon dat is aangelegd door de Romeinen. Maar de bloeitijd van Regensburg was in de middeleeuwen. Bijzonder is dat de rijke families in navolging van de Italiaanse mode versterkte torenhuizen bouwden. Die zijn nog steeds te vinden tussen de andere vrolijk gekleurde huizen.

Meanderende steegjes en gezellige pleinen

Wandel de stad binnen via de Steinerne Brücke uit de 12e eeuw. Aan het einde van de brug staat een klokkentoren met aan iedere kant een stoer pakhuis. De historische Wurstlküche maakt zuurkool met worst volgens traditioneel recept. De worst dient men te eten met 'Händlmaier’s süsser Hausmachersenf', de lokale zoete mosterd. Het gerecht kan op een terras aan het water genoten worden. Verdwaal in de meanderende kleine steegjes die altijd naar een gezellig plein leiden. Ter oriëntatie steken de twee torens van de 13e eeuwse St. Petersdom hoog boven de huizen uit. Vooral de glas in loodramen van deze kathedraal zijn prachtig. Aan een ander plein staat het gotische stadhuis uit de 12e eeuw. Echt gezellig zijn de kleinere pleintjes zoals de Neupfarrplatz, de Kohlenmarkt en de Kornmarkt.

Thurn und Taxis

St. Emmeram, gebouwd in 739, is een voormalige benedictijnse abdij, maar nu het kasteel van het roemruchte geslacht von Thurn und Taxis. De flamboyante Gloria von Thurn und Taxis zwaait hier momenteel de scepter. Het kasteel is te bezoeken en vooral de bibliotheek, de barokke kapel en de ietwat pompeuze pronkzalen zijn zeer de moeite waard. De binnenplaats is de locatie waar in juli het zomerfestival plaatsvindt en in december de kerstmarkt.

Het Walhalla

Net buiten Regenburg troont hoog boven de Donau het Walhalla van Leo van Klenze. Dit monument in de vorm van een klassieke tempel dat in het midden van de 19de eeuw werd gebouwd ter ere van de nationale glorie herbergt 121 bustes van kunstenaars en wetenschappers.

 

Informatie

Regensburg Tourismus GmbH
Rathausplatz 3
93047 Regensburg

 

T +49 (0)941 5074410

E-mail

Internet

Kaart

 

 

 

Zin gekregen om naar Regensburg te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Regensburg bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze