Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Leipzig

Leipzig was op Berlijn na, de grootste stad van Oost-Duitsland. Hier begon in 1989 in en rond de Nikolaikerk de stille revolutie die uiteindelijk zou leiden tot de val van de Berlijnse Muur. De geschiedenis van de DDR is zichtbaar in Leipzig. Het Zeitgeschichtliches Forum vertelt de geschiedenis van Duitsland na 1945, de deling van Duitsland, de DDR en de hereniging. Het Gedenkstätte Museum in der Runden Ecke was het hoofdkwartier van de Staatssicherheit en de tentoonstelling gaat over de Stasi en daarom heet het museum in de volksmond het Stasi Museum.

Oude grandeur en trendy vernieuwingen

Leipzig heeft door het DDR-verleden een andere ontwikkeling doorgemaakt dan West-Duitse steden. Ook hier is de binnenstad grotendeels verwoest, maar de wederopbouw verliep compleet anders. Daardoor ademt de stad ademt een heel andere sfeer uit. Na de hereniging ontstond weer een andere situatie. De wijk Plagwitz bijvoorbeeld verloor zijn bestaansrecht door het verdwijnen van de handel en industrie met het oosten. Nu wordt het gebied opnieuw vormgegeven: oude gebouwen krijgen nieuwe functies, er is plaats voor oude grandeur en trendy vernieuwingen. De vroegere katoenspinnerij is omgetoverd tot een centrum voor ambachten en kunsten. Er zijn ateliers en meubelmakers, maar ook oefenruimtes voor theater en dans, kleine winkeltjes en moderne loftwoningen.

Klassieke muziek en gezellig uitgaan

In Leipzig hebben talloze beroemde componisten gewoond en gewerkt: Bach, Telemann, Wagner en vele anderen. Deze traditie zet zich voort in het Gewandhaus waar het Gewandhausorchester onder leiding van Riccardo Chailly fantastische concerten speelt. Daarnaast heeft Leipzig een levendige operatraditie en diverse internationaal beroemde koren. Nieuw is het Bach-Museum over het leven en werk van Bach. Gezelligheid is te vinden in het oudste gedeelte van de stad, in de volksmond de Drallewatsch geheten. Hier gaat Leipzig heen voor een kroegentocht of lekker eten in een wijk vol gebouwen uit de renaissance en de barok.

Informatie

Leipzig Tourist-Information

Katharinenstraße 8

D-04109 Leipzig

 

T +49 (0)341 7104260

E-mail

Internet

Kaart

 

 

 

Zin gekregen om naar Leipzig te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Leipzig bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze
In het centrum van Leipzig is een milieusticker verplicht.