Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Grafschaft Bentheim

Grafschaft Bentheim (Graafschap Bentheim) ligt ter hoogte van Drenthe en Overijssel tegen Nederland aan en werd eeuwenlang bestuurd door de graven en prinsen van Bentheim vanuit hun grote Burcht in Bentheim. Maar lang voor de middeleeuwen werd het gebied al bewoond en dat is nog steeds te zien aan de grafheuvels rond Uelsen. Om uit te leggen hoe de mensen toen leefden is er een boerderij uit de bronstijd nage-

bouwd, waar ambachtslieden bijvoor-

beeld brons gieten, wol verven en potten bakken.

 

Uitstekende service voor de fietser

De Grafschaft Bentheim is een paradijs voor wie wil genieten van de schoonheid en de rust van het platteland. Fietsen, wandelen, paardrijden en tussendoor een kopje koffie met vers gebakken appeltaart in een van de vele boerderijcafés en 'melkhuiskes'. De taal houdt zich niet helemaal aan de grens en in dit populaire fietsgebied heet een fiets dan ook gewoon een 'fietse'. De enthousiaste fietser vindt hier alles van zijn gading: themaroutes, fietsverhuur, fietsonderhoud en all-in aanbiedingen. Helemaal ideaal is de 'Fietsenbus': een gewone lijnbus, maar dan met fietsenaanhanger. Door de fiets op de aanhanger te plaatsen is het mogelijk bepaalde etappes van een route snel te overbruggen of de hele vakantie in een hotel te verblijven en iedere dag vanaf een ander startpunt te gaan fietsen.

Kunst langs de Vecht

De Graafschap Bentheim heeft diverse van fietsroutes zoals de Grafschafter Fietsentour en de route langs het cultuurproject 'kunstwegen'. Deze 132 km lange route loopt door het dal van de rivier de Vecht van Zwolle in Nederland naar Nordhorn in Duitsland. Langs de route staan meer dan 60 bijzondere kunstobjecten. Ruim 30 van deze beelden staan er al een aantal decennia, maar sinds 1998 wordt er bewust gewerkt aan meer kunstwerken zodat er een soort openluchtmuseum ontstaat. De meest recente beelden spelen in op de locatie waar ze staan en leggen een verbinding met de omgeving, de plaatselijke geschiedenis of de natuur.

Burcht Bentheim, water- en windmolens

De grootste stad van de regio is Bad Bentheim. Midden in de stad staat hoog op een rots de Burcht Bentheim. Rond 1020 begon Graf Otto van Northeim met het bouwen van de bouw. Keizer Lothar III stak het kasteel in 1116 in brand, maar gelukkig werd het weer snel opgebouwd. Eeuwenlang wisselde Burcht Bentheim door oorlogen en huwelijken regelmatig van eigenaar. In 1421 gingen de eigenaars zich Graven van Bentheim en later Prinsen noemen. Hun Burcht staat er nog steeds en is te bezoeken.

 

 

De stad Bad Bentheim is tegenwoordig vooral bekend als kuuroord omdat er diverse grote wellnesscentra zijn. De oudste stad in de omgeving is Schüttdorf, een gezellig stadje aan de rivier de Vecht. In de middeleeuwse binnenstad staan prachtige gebouwen zoals het zandstenen raadhuis en de kerk. Ooit stond de hele regio vol met windmolens. Gelukkig zijn er daar nog een aantal van overgebleven zoals bij Gildehaus, Laar en Georgsdorf. Bij Georgsdorf is het vooral de watermolen die de aandacht trekt.

 

Informatie

Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.
Nino-Allee-2
D-48529 Nordhorn

T +49 (0)5921 961196
E-mail

Internet

Kaart

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze