Zum Inhalt der Seite
Héél veel ideeën voor je vakantie naar Duitsland!

Duitse wijnen

Typisch voor Duitse wijnen is de grote verscheidenheid in smaken, die door het milde klimaat ontstaat. In Duitsland rijpt de wijn langer als bijvoorbeeld in Zuid-Europa. Hierdoor worden meer aroma´s ontwikkeld en krijgt de wijn een hogere graad van rijpheid.

 

Lange traditie en hoge kwaliteit

Wijnbouw en de liefde voor de wijn hebben in Duitsland een lange traditie. Al 2000 jaar geleden, onder de Romeinse heerschappij werd wijn aangebouwd. Karel de Grote kondigde al in de 8ste eeuw wetten af die de aanbouw en de verkoop van wijn regelden. De grote liefde voor wijn is zichbaar aan de hoge kwaliteitseisen.

 

Er bestaan officiële kwaliteitstests en 4 wettelijk vastgelegde kwaliteitsklassen:

 • Deutscher Landwein | Duitse landwijn: eenvoudige wijn met beschermde herkomstbenaming
 • Deutsche Wein ohne Herkunftsbezeichnung (Duitse wijn zonder herkomstbenaming) vervangt de vroegere Tafelwein (tafelwijn)
 • Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA): Kwaliteitswijnen die volledig uit één van de 13 officiële wijngebieden moeten komen. De meeste Duitse wijnen hebben dit predikaat.
 • Prädikatsweine: wijnen die een bepaald predikaat mogen voeren (kabinett, spätlese, auslese etc.). Voor deze wijnen gelden strenge eisen ten aanzien van druivenras, rijpheid, elegantie en harmonie.


De Duitse wijngebieden

Duitsland heeft 13 wijngebieden: Moezel, Ahr, Mittelrhein, Rheingau, Rheinhessen, Nahe, Pfalz, Hessische Bergstraße, Franken, Württemberg, Baden, Saksen und Saale-Unstrut. De deelstaat met de meeste wijnbergen is Rheinland-Pfalz. Op zo´n 100.000 hectare land worden meer dan 100 verschillende wijnsoorten verbouwd. Het belangrijkste zijn de witte wijnen van de druivensoorten Riesling, Müller-Thurgau en Silvaner. Bij de rode wijnen vormen de Dornfelder, Spätburgunder en Portugieser de grootse groep. Nieuw op Duitse bodem zijn de witte druiven Chardonnay en Weißburgunder en voor rode wijn de soorten Regent en Saint Laurent. De laatste is met name bij cuvées bijzonder geliefd.

 


Federweisser: een verraderlijke specialiteit

Iets bijzonders zijn de feesten rondom de ‚Federweisser‘. De wijn wordt gemaakt van vers geplukte druiven en is zoet en maar een paar dagen houdbaar. Traditioneel wordt deze jonge wijn geserveerd met ‚Zwiebelkuchen‘ een heerlijke uientaart. De wijn lijkt heel licht en drinkt als limonade. Erg verraderlijk.

In 2009 werden in Duitsland zo´n 10 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Daarmee staat Duitsland wereldwijd op 6de plaats. Naar Nederland worden 310.000 hectoliter geexporteerd en ons land neemt daarmee de derde plaats in. Duitse wijn wordt steeds populairder in Nederland.

 


Traditionele wijnfeesten

Als aan het einde van de zomer en in de vroege herfst de druiven worden geplukt vinden overal de traditionele wijnfeesten plaats. In de wijngebieden worden volksfeesten gevierd en de verschillende wijnen worden geserveerd. Meestal kunnen er ook regionale culinaire specialiteiten worden geprobeerd.

 

De 13 wijngebieden in Duitsland

Ahr

 • Het wijngebied van de Ahr is een van de kleinste wijngebieden van Duitsland. Dit wijngebied wordt gezien als het paradijs voor rode wijnen van Duitsland. De specialteiten zijn Spätburgunder en Frühburgunder.

Baden

 • Het wijngebied Baden is het op twee na grootse wijngebied van Duitsland en strekt zich uit van de Tauber tot aan de Bodensee. Het milde klimaat en het grote aantal zonuren zorgen voor veel verschillende wijnen. De bekendste is de Spätburgunder.

Franken

 • In Franken worden vooral witte wijnen zoals Silvaner en Müller-Thurgau verbouwd. De beste wijnen uit de regio zitten in de Boksbeutel, een typische elipsvormige fles. Würzburg vormt het centrum van de wijnbouw.

Hessische Bergstrasse

 • De wijnbouw in Hessen vindt in 2 wijngebieden plaats. Starkenburg ten zuiden van Darmstadt en de Odenwälder Weininsel. De beste wijnen komen van de hellingen langs het Rijndal. Er worden vooral droge en halfdroge wijnen zoals Riesling en Silvaner geproduceerd.

Mittelrhein

 • Het Rijndal tussen Bonn en Bingen is met zijn burchten en wijngaarden op de steile hellingen een bijzonder romantisch stukje Duitsland. De lage opbrengst en het warmteregulerende wateroppervlak van de Rijn vormen de garantie voor de bijzonder goede wijnen. Met name voor de Riesling zijn de groeiomstandigheden ideaal.

Moezel

 • De Romeinen brachten de wijn naar deze streek en daarmee is het wijngebied langs Moezel, Saar en Ruwer het oudste van Duitsland. Nergens zijn zoveel steile wijngaarden als aan de Moezel te vinden. De beschutte ligging in het dal is de perfecte basis voor de uitstekende Riesling die hier vandaan komt.

Nahe

 • Het wijngebied langs de rivier de Nahe wordt beschut tegen de koude wind door de Hunsrück. Het milde klimaat is een uitstekende basis voor de witte wijnen Riesling en Silvaner. Ook de rode wijn Dornfelder wordt verbouwd.

Pfalz

 • De oudste en bekendste wijnroute van Duitsland, de Deutsche Weinstrasse (Duitse wijnroute) ligt in de Pfalz. Maar liefst 130 wijndorpen produceren vooral klassieke witte wijnen zoals Riesling. Steeds belangrijker en populairder wordt de rode wijn Dornfelder.

Rheingau

 • De Rheingau ligt op de rechteroever van de Rijn op het korte stukje waar de Rijn van oost naar west stroomt, tussen Wiesbaden en Lorch. Op de droge en stenige naar het zuiden gerichte wijnbergen gedijt vooral de Riesling bijzonder goed.

Rheinhessen

 • Wijnbergen zover het oog reikt. In het grootste wijnbouwgebied van Duitsland, Rheinhessen, heeft elk dorp wel zijn eigen wijnbouwtraditie. De warme zomers, zachte winters en geringe neerslag vormen de basis voor de uitstekende Riesling. Silvaner is de traditionele witte wijn uit Rheinhessen.

Saale-Unstrut

 • Het kleine wijnbouwgebied Saale-Unstrut ligt in de dalen van de rivieren Saale en Unstrut. Wijnbouw in het noordelijkste wijngebied van Duitsland is alleen mogelijk op beschutte plekken. De streek staat bekend vanwege de fijne en frisse wijnen. De belangrijkste druif is de Müller-Thurgau. De grote trots is de Weissburgunder.

Saksen

 • Het kleine wijngebied van Saksen ligt in de buurt van Dresden. Wijn uit Saksen is vooral in de regio zelf te vinden. Bij de wijnboeren langs de Sächsische Weinstrasse (Saksische wijnroute) en in vinotheken kunt u de bijzondere wijnen proeven en kopen. De Goldriesling wordt alleen in Saksen verbouwd.

Württemberg

 • Het wijngebied Württemberg is het enige wijngebied in Duitsland waar meer rode dan witte wijn wordt geproduceerd. De meeste wijnbergen liggen langs de Neckar en de zijvieren en aan de Bodensee. De bekendste rode wijn is de Trollinger, een wijn voor alledag. De meest voorkomende witte druif is de Riesling.

Bronnen:

Deutsches Weinistitut, www.deutscheweine.de | www.duitsewijn.nl

DLG, www.wein.de

www.sehenswuerdigkeiten.com>Feste-und-Feiern

 
 

Wat voor soort
vakantie zoekt u?

Schrijf u nu in voor onze